2024. április 26., péntek
KÖZÉP-BÁNÁTBAN

Magas átlagéletkor, rossz demográfiai mutatók

Közép-Bánát lakossága demográfiai szempontból idősebb, hiszen a 42 éves átlagéletkor meghaladja az országos átlagot. Ugyanakkor a demográfia mutatók meg továbbra is kedvezőtlenek. Az öt község közül a legkevesebb gyerek Nagybecskereken született, míg Törökbecse község területén volt ebből a szempontból a helyzet a legjobb. A körzetben átlag 73,4 évesen haláloznak el, ami három évvel több, mint amennyi 2001-ben volt. A legtovább a szécsányi község lakosai élnek: 74,8 évet, a legkevesebbet pedig a törökbecseiek, 70,8 esztendőt. Ezek nem a legfrissebb, hanem a 2016-os adatok, de a napokban tette közzé évi jelentésében a nagybecskereki Közegészségügyi Intézet.

Több idősre kevesebb orvos jut (Illusztráció: Pixabay.com)

Több idősre kevesebb orvos jut (Illusztráció: Pixabay.com)

A vidéken a levegő szennyezettsége a közepes kategóriába sorolható, az ivóvíz vegyi összetétele viszont nem felel meg a követelményeknek. A körzetben élők körében a leggyakoribbak a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések, a védőoltásokat nagy százalékban felveszik, egyre nagyobb gondot okoz viszont az orvosok hiánya. Így például a körzetben 865 gyermek jut egy gyermekorvosra, holott 850 a felső határ. A felnőttek szempontjából ez a helyzet kedvezőbb, mivel a szabványok szerint egy orvos 1600 beteget gyógyíthat, Nagybecskereken viszont az arány egy az 1399-hez. Az orvosok szempontjából a legjobb helyzet Magyarcsernye községben van, ahol egy orvosra 747 beteg jut, míg Nagybecskereken már 1088 beteget gyógyít egy orvos.

A végzetes kimenetelű betegségek között – akárcsak a korábbi években – a leggyakoribbak a szívbetegségek (az elhalálozások több mint a felének ez a betegség az okozója), valamint a rákos megbetegedések, amelyek egyes külföldi előrejelzések szerint az elkövetkező években még nagyobb számban jelentkeznek. A gyerekek körében a különféle fertőző és légúti betegségek a leggyakoribbak.  
A vidéken élők egészsége szempontjából nem mellékes, hogy Nagybecskereken 2004 óta tilos a városi vízvezetéknek a használata. Bakteriológiai szempontból nincsenek súlyosabb gondok vele, az ivóvíz vegyi összetétele viszont nem felel meg a követelményeknek.