2024. április 26., péntek

Megkezdődött a gazdaságok összeírása

Százhúszezer agrárgazdaság helyzetét mérik fel

Tegnap kezdetét vette a gazdaságok összeírása. A Köztársasági Statisztikai Hivatal közlése szerint október 1-je és november 30-a között Szerbia területén mintegy 120 ezer agrárgazdaság adatait írják össze kérdőíves módszerrel. Az akció során országszerte 536 kérdezőbiztost alkalmaz a statisztikai hivatal.

A felmérés a mezőgazdasági adatelemzési rendszer fontos szerkezeti jellegű kutatása, amely által lehetővé válik a mezőgazdaságban bekövetkezett strukturális változások nyomon követése, valamint az adatbázis rendszerezése és frissítése.

A felmérés során adatokat gyűjtenek többek között a használatban lévő mezőgazdasági földterületről, az állatállomány számáról, a gépesítésről, a gazdaságok munkaerőigényéről és a mezőgazdaságban alkalmazott termelési módszerekről.

Az összeírás lebonyolítására az uniós előcsatlakozási alapokból 2,5 millió eurót irányoztak elő, ami a határon átívelő együttműködés keretében történik: az IPA 2016-os programból (85 százalék) és a szerb költségvetésből (15 százalék) biztosították az eszközöket.

A kapott információkat az agrárpolitika döntéshozói használják fel a mezőgazdasági fejlődés rövid és hosszú távú stratégiájának kialakításakor, valamint a mezőgazdasági termelők hatékonyabb tervezésében is hasznosak lehetnek a begyűjtött adatok. Ezenkívül fontos támpontként szolgálnak a mezőgazdasági ágazatokba történő beruházások során, valamint a nemzeti és európai támogatási alapok megpályázásakor – áll a statisztikai hivatal közleményében.

Szerbiában legutóbb 2012-ben írták össze a gazdaságokat, több mint 50 év elteltével. A statisztikai hivatal illetékesei úgy vélik, mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a hazai mezőgazdaság szerkezeti jellemzőiről. Ily módon jött létre az agrárpolitika kidolgozásához szükséges adatbázis és a nemzetközi összehasonlító adatbázis. Ezenkívül létrehozták a gazdaságok statisztikai nyilvántartását, amely megfelelő alapot nyújt a minta alapján történő kutatásokhoz.

Az európai uniós normákkal összhangban a mezőgazdasági összeírást tízévenként végzik. A következő felmérésre, a tervek szerint, 2021-ben kerül sor. A gazdaságok szerkezetére vonatkozó felmérésnek, két összeírás időszaka között, háromévente kell megvalósulnia.

A statisztikai hivatal illetékesei hangsúlyozzák, hogy a felmérés során kapott válaszok pontossága hozzájárul a mezőgazdaság valós helyzetének megismeréséhez – írja a Tanjug.