2024. április 26., péntek

Földrengés és szökőár pusztított Indonéziában

Nagy erejű, 7,5 – egyes mérések szerint 7,7 – erősségű földrengés rázta meg pénteken az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét. A földrengés fészke a felszínhez közel, alig 10 kilométer mélyen volt, az amerikai földtani intézet munkatársai nem sokkal később egy 5,8 erősségű földmozgást is észleltek a térségben. Pár órával korábban 6,1 erősségű földrengés volt ugyanott, amely egy embert megölt, tíz másikat megsebesített, és több tucat épületben okozott károkat.

A földrengéseket szökőár követte, ami szintén súlyos károkat okozott: a csaknem kétméteres hullámok egy hajót is partra vetettek. A cunami Donggalára és a közeli Palu városára csapott le, az országos katasztrófavédelem hajót és helikoptereket küldött a környékre, de a palui katasztrófavédelemmel még nem sikerült kapcsolatba lépniük.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.