2024. április 26., péntek

Az MNT nélkül nem ment volna

Deli Andor EP-képviselő szerint a vajdasági kulturális autonómia európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel

A Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi összetétele mandátumának a vége felé tart. Hajnal Jenő, az MNT elnöke pénteken Szabadkán, a Deli Andor európai parlamenti képviselővel együtt tartott sajtótájékoztatón összegezte az elmúlt évek munkáját, kiemelvén, hogy az európai parlamenti képviselő az elmúlt négy évben számos alkalommal nyújtott segítséget a testületnek. Így például abban, hogy az EP megismerhesse az MNT működését.

Szalai Attila felvétele

Szalai Attila felvétele

– Éppen amikor a legnagyobb szükségünk volt rá, 2015 szeptemberében, majd pedig egy évre rá, 2016 októberében először Brüsszelben, azután pedig Strasbourgban a nemzeti tanács elnökeként elmondhattam azokat a véleményeket, javaslatokat és az általunk megfogalmazott problémákat, amelyekről úgy gondoltam, hogy az Európai Parlament számára is fontosak, és olyan kapcsolatokat tudott létrehozni, kialakítani, amelyek meghatározóak voltak az MNT elmúlt négy évében. Különösen fontosnak találom azt az alkalmat, amikor 2017 októberében Nyilas Mihály oktatási, kisebbségügyi titkárral Strasbourgban meghallgatáson vehettünk részt, amelyen akkor a mostani kormányfő, Ana Brnabić akkor államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterként volt ott, és egyebek között a kisebbségi akcióterv megvalósításáról beszélgethettünk, oktatási problémákról és azokról a kerettörvényekkel kapcsolatos vitákról és azoknak a meghozataláról, amelyeket azóta elfogadtak, amelyek megalapozzák azt a jövőbeni együttműködést, amely a következő négy évben a nemzeti tanács munkáját úgy segíti, hogy újabb lehetőségeket biztosít – fogalmazottt az MNT elnöke, és megköszönte a támogatást, kiemelvén, hogy Deli Andor fideszes EP-képviselőként nemcsak az MNT-vel kapcsolatos ügyeket, de az összmagyarságot és a vajdasági magyarságot is képviselte.

Deli Andor EP-képviselő szintén tartalmasnak és gyümölcsözőnek mondta együttműködését az MNT-vel.

–  Az MNT mint a vajdasági magyar közösség kisebbségi önkormányzata és egyúttal fő érdekérvényesítő szervezete, ha európai szintről vizsgáljuk, akkor egy kiemelkedő intézmény, amely megállja a helyét akkor is, ha az összehasonlító európai gyakorlatot is figyelembe vesszük. Én azt gondolom, hogy a magyar kulturális önkormányzatiságnak a legmagasabb szintjén van a vajdasági magyar közösségünk. Amit az MNT felmutatott az utóbbi négy évben, példaértékű, és mindenképpen olyan eredményekről van szó, amelyek az MNT nélkül elképzelhetetlenek lennének. E négy évben az MNT-nek olyan jelentős projekteket sikerült megvalósítani, amelyeket ilyen erős szerveződés, erős legitimáció nélkül nem sikerült volna tető alá hozni. Ezzel méltán lehet dicsekedni – hangsúlyozta Deli Andor, majd hozzátette:

– Mindezt nem szabad magától értetődőnek venni. Nem szabad úgy tekintenünk a kisebbségi önkormányzati csúcsintézményre, esetünkben az MNT-re, mintha az egy adott dolog lenne. Igen, megvan a törvényes alapja, de ehhez a közösség is kell, és hogyha megnézzük azt, hogy a többi magyar közösség a határon túlon milyen intézményi kerettel rendelkezik, illetve, hogy rendelkezik-e egyáltalán – szerintem nem –, akkor valóban büszkék lehetünk arra, amit az MNT elvégzett az elmúlt időszakban. Ugyanakkor nem szabad ezt készpénzként kezelni. Ez nem egy adottság. Valóban megszoktuk, hogy van egy jó MNT, amely jól működik, amely hozza az eredményeket. Az összehasonlító európai gyakorlatot tekintve láthatjuk, hogy ez mekkora kincs, erre büszkék lehetünk. Valóban nekünk kell ápolni, nekünk kell őrizni, és erről szólnak majd a választások is november 4-én – mondta.

Lapunk kérdésére válaszolva Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője a kampányt jó hangulatúnak és eredményesnek mondta.

–  Könnyű feladatunk van abból a szempontból, hogy az elmúlt négy év eredményeire hivatkozva tudunk úgy építkezni, és úgy látjuk a következő négy évet, amennyire soha egy nemzeti tanács nem láthatta, hogy mit kell elvégeznie, és hogyan tud tovább építkezni. Bármit elkezdtünk, látjuk annak a befejezését. Ha az óvodafejlesztéstől indulunk el a templomok rekonstrukcióján át a média fejlesztéséig. A kampány azzal indult, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi biztosa Hágából eljött, és egy kicsit mellettünk kampányolt és azt mondta, az a munka, ami a nemzeti tanácsban folyt az elmúlt négy évben, igen jó volt. Most Deli Andor képviselő urat köszönthetjük, és hétfőn nagy valószínűséggel Navracsics Tibor kultúrával, oktatással, sporttal és ifjúsággal megbízott európai biztossal találkozhatom. Ezek olyan alkalmak, lehetőségek, amelyek arról szólnak, hogy a következő négy évet hogyan kell megszerkeszteni, megépíteni – fogalmazott Hajnal Jenő.