2024. április 26., péntek

Közlekedésbiztonságról gyermekeknek

Az általános iskolások közlekedésbiztonságáról tartottak előadást tegnap a József Attila Általános Iskolában, a rendezvényen jelen volt többek között Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedési és útkarbantartási kérdésekkel megbízott tagja is.

A projektumot a városi Közlekedési és Útkarbantartó Hivatal valósította meg.

– Az újvidéki önkormányzat másodszor vesz részt a projektumban, mert a közlekedésbiztonság és a közlekedési szabályok elsajátítása rendkívül fontos a gyermekek számára. A projektum alapján képzést tartanak az újvidéki általános iskolák első és második osztályaiban, a harmadikosok és a negyedikesek pedig ellátogatnak az Újvidéki Vásárra, ahol számukra szintén közlekedésbiztonsági előadásokat szerveznek. Nagyon fontos, hogy az általános iskolákba járó harmadikosok és negyedikesek megtanulják, hogyan lehet biztonságosan közlekedni, hogyan válhatnak biztonságos módon a városi közlekedés résztvevőivé. Az iskolákban és az Újvidéki Vásáron közlekedési gyakorlópályát helyeznek el, melyen a gyermekek gyakorolhatják, hogyan kell átkelni az útkereszteződésen, megtanulják a közlekedési jeleket és a szemaforjelzéseket. Ezek mellett, minden iskolában a közlekedéssel kapcsolatos tájékoztató táblákat helyeznek el, röplapokat osztanak szét, amelyekből a gyermekek megtanulhatják, milyen veszélyek leselkednek rájuk az úton – mondta Kravić, majd hozzátette: tavaly több mint 16.000 iskolás vett részt a közlekedésbiztonsági előadásokon.

Vladimir Mudrinić, a Közlekedési és Útkarbantartó Hivatal képviselője elmondta, hogy a projektumnak az a célja, hogy a gyermekek megtanulják a közlekedésbiztonság legalapvetőbb részeit, mert ez létfontosságú számukra.

– A gyermekeket arra tanítjuk, hogyan kell közlekedni az útkereszteződéseken, megtanulják a szemafor jelzéseit, miként kell közlekedni az olyan helyeken, ahol nincs járda. Arra törekszünk, hogy megismertessük a gyermekeket a közlekedésbiztonsági előírásokkal és hogyan viselkedjenek amikor az iskolába, vagy az iskolából hazafelé mennek – mondta Mudrinić, majd hozzátette: a projektum keretében minden újvidéki általános iskolás részt vesz, az elsőtől a negyedik osztályig.