2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A kulturális autonómia alappillére

Lakossági fórumot tartottak Kispiacon a Magyar Összefogás lista jelöltjei

A Magyar Összefogás lista három jelöltje vett részt azon a lakossági fórumon, amelyet szerda este tartottak a kispiaci helyi közösségben. Az összejövetelen ismertették a Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkáját, jövőbeli törekvéseit, valamint arra is nyitottak voltak, hogy a lakosok igényeit és felmerülő problémáit is meghallgassák, és továbbítsák az illetékesek felé.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

Jerasz Anikó, Baráth Gábor Gergely és Sárközi István látogatott Kispiacra, ahol több olyan témáról esett szó, amely a helyieket és az egész magyar közösséget érinti – oktatás, művelődés –, és beszélgettek a mindennapi élet legapróbb dolgairól, amelyek az ott élők számára fontosak. Jerasz Anikó ismertette az MNT eddigi munkáját, kitérve az intézményeink felújítására, az oktatás terén elért eredményekre, magyarságunk megtartásának fontosságára. Elmondta, hogy a Magyar Összefogás, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány legjobb befektetése az oktatás-nevelés, mert a magyar fiatalok a biztosítékai jövőnknek, anyanyelvünk, nemzeti identitásunk és kultúránk fennmaradásának.

– Fontosnak tartjuk a lakossági fórumokat, hiszen az a célunk, hogy minden magyar közösséggel személyesen találkozzunk, az észrevételeiket közvetlenül meg tudjuk hallgatni, és a későbbiek során be tudjuk építeni a munkánkba és a terveinkbe. Kispiacon nagy hangsúlyt kapott a szerb nyelv oktatásának megreformálásáról szóló tevékenységünk, valamint a magyar utcanevek használata. A Magyar Nemzeti Tanács védőszárny szerepet tölt be a kisebbség életében, az emberek talán nem is tudják, milyen gondokkal fordulhatnak a nemzeti tanácshoz, mi mindenre tud jogorvoslatot vállalni. Erre is jók ezek a lakossági fórumok, hiszen itt is felmerült a művelődési ház problémája, ami több sebből vérzik, például rendes fűtés sincs a helyiségben, de a könyvtárat érintő kérdések is szóba kerültek, amelyeket nemcsak továbbítunk, hanem megoldást is fogunk rájuk találni. Az elmúlt időszakban mind a négy területen: az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, illetve a hivatalos írás- és nyelvhasználat területén igyekeztünk minden magyarlakta közösséghez eljutni, legyen szó akár a tömbről, akár a szórványról, programjainkkal minden korosztályhoz szólva, hogy érezzék, alakítjuk, formáljuk, ugyanakkor egybe is fogjuk a magyar közösséget. Elsődlegesen a szülőföldön való boldogulásért szállunk síkra, a magyar közösség mellett álltunk és állunk a jövőben is, hogy mindazt, amit kivívtunk, megóvjuk, újabb lehetőséget kutassunk fel, újabb álmokat és célokat valósítsunk meg – mondta el lapunknak Jerasz Anikó.

A lakossági fórum Kispiacon valódi párbeszéddé alakult, amelynek során a jelöltek nemcsak bemutatkoztak, és biztattak a novemberi nemzeti tanácsi választáson való részvételre, hanem hasznos tanácsokkal is igyekeztek ellátni a jelenlevőket. Kitértek arra is, mindenképpen ellenőrizni kell, szerepel-e a nevünk a választói névjegyzékben, lakhely- vagy névváltoztatás esetén például biztosan nem találjuk meg magunkat a listán.

Sárközi István, aki nappal jogász, alvás helyett pedig művelődésszervező az édesanyja szerint, fontosnak tartotta hangsúlyozni az MNT mibenlétét. Át kell gondolnunk, hol tartunk az autonómiára irányuló törekvésekben, és milyenek a kilátások, minden reális lehetőséget kihasználva arra, hogy előrehaladjunk és épülhessünk.

Baráth Gábor Gergely történész lévén lebilincselően és közvetlenül szólt a Kispiacon összegyűltekhez, személyes példákon keresztül érzékeltetve, mennyire fontos tevékenységet végez a Magyar Nemzeti Tanács a magyar nyelvű oktatás terén, úgy a kis létszámú magyar osztályok megtartása, mint a szerb nyelv oktatásának megreformálása terén. A kulturális autonómia alappillérének tartja a Magyar Nemzeti Tanácsot, amely egyedülálló a Kárpát-medencében, a megmaradást és a megkapaszkodást biztosíthatja a vajdasági magyarok számára.