2024. április 26., péntek
ENSZ-KÖZGYŰLÉS, NEW YORK

Maduro hajlandó találkozni Trumppal

Amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalt Trump és May

Nicolás Maduro venezuelai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán szerdán kijelentette: hajlandó találkozni Donald Trump amerikai elnökkel, hogy megvitassanak bármit, amiről az amerikaiak tárgyalni akarnak.

Mintegy háromnegyed órás felszólalásában Maduro mindazonáltal elítélte az "amerikai agressziót" országa ellen, és váltig állította, hogy a venezuelai válság az Egyesült Államok "támadásainak" következménye.
Vélhetően Trumpnak arra a kijelentésére reagálva, hogy ha akarná, az amerikai hadsereg nagyon gyorsan meg tudná dönteni a venezuelai rezsimet, Maduro azt mondta: Washington ugyanazt az ürügyet használná erre, mint Irak 2003-as megszállására, azaz azt állítaná, hogy a dél-amerikai ország tömegpusztító fegyverek birtokában van.
A venezuelai külügyi tárca szerdai közleménye szerint az amerikai elnöknek e kijelentése a bizonyítéka a venezuelai rendszerváltást célzó politikának, amelyet Trump kormánya folytat "egyes latin-amerikai kormányok részvételével".
Az ENSZ New York-i székhelyén újságíróknak nyilatkozó Trump kijelentette: "minden megoldás" szóba jöhet Venezuelát illetően, a kemény és a kevésbé kemény is. Hozzátéve: "már tudják, hogy mit értek kemény alatt". Ha életeket tud menteni és segíthet az embereken, akkor hajlandó találkozni Maduróval - mondta.

Trump: háború lenne, ha nem engem választottak volna elnökké

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán.

Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen.
Közölte: annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt. "Jó kapcsolatunk van. Ő kedvel engem, én kedvelem őt, kijövünk egymással. Ő meg akar állapodni, én is meg akarok állapodni".
Leszögezte, hogy nem fog "határidős játékot" játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan. "Nem játszunk ilyet. Nem számít, ha két évbe, három évbe vagy öt hónapba telik" az atommentesítés.

Amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalt Trump és May

Theresa May brit kormányfő és Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Királyság uniós kiválása (Brexit) utáni "nagy és ambiciózus" amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyalt szerdán New Yorkban - közölte May hivatala.

Theresa May brit kormányfő és Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Theresa May brit kormányfő és Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Egy ilyen kereskedelmi megállapodás segíthet kiegyenlíteni a Brexit okozta kedvezőtlen gazdasági hatásokat Nagy-Britanniában. May kormánya a Brexit egyik előnyének azt tartja, hogy London szabadon köthet megállapodásokat más országokkal az EU beleszólása nélkül.
May hivatala közölte: az amerikai elnök és a brit kormányfő kifejezték szándékukat egy szerteágazó szabadkereskedelmi egyezmény létrehozására. Egyetértettek abban, hogy a Brexit erre remek lehetőséget biztosít.
Ha Trump bizonyíthatóan támogat egy ilyen kezdeményezést, az megnyugtathatja May bírálóit és a pénzügyi piacot, szerintük ugyanis a brit miniszterelnök kilépési terve nem működőképes és súlyos zavart okozhat a financiális szektorban, ha megállapodás nélkül lép ki az ország az EU-ból.
A Trump és May megbeszéléséről kiadott közleményében azonban a Fehér Ház nem tett említést semmilyen kereskedelmi megállapodásról, csak annyit tudatott, hogy a két vezető "globális kihívásokat" vitatott meg.
A megbeszélésre azután került sor, hogy May az ENSZ Közgyűlése előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a 2016-os Brexit-népszavazás nem a multilateralizmus elutasítása volt. Ezt a Reuters brit hírügynökség úgy értékelte, hogy szembe ment Trump álláspontjával, aki egy nappal korábbi felszólalásában elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".
Brit tisztségviselők erre reagálva azt mondták: a kormányfő beszédét már javarészt azelőtt megírták, hogy May megismerkedett volna Trump felszólalásának tartalmával.