2024. április 26., péntek

Kerékbilincs Szabadkán is

Vita a pénzügyi beszámolóról – Káderkérdések és személyeskedés

A szabadkai városi képviselő-testület szerdán tartotta meg sorrendben 18. rendes ülését, amelynek keretén belül 45 napirendi pont került megvitatásra, amelyek közül kettőt utólag csatoltak az ülés napirendjéhez, ezek egyike az éves mezőgazdasági terv elfogadása volt.

A legtöbb hozzászólást az első napirendi pont váltotta ki, amelyben a városi költségvetés 2018. január elsejétől június 30-áig terjedő időszakban történt megvalósulásáról szóló beszámoló elfogadása szerepelt. A beszámolóból többek között kiderült, hogy a költségvetés folyó bevételei 2,6 milliárd dinárt tesznek ki, ami a tervezett összeg kevesebb, mint 35 százaléka, ugyanakkor a 2017-es esztendő azonos időszakához viszonyítva 0,1 százalékkal több. Ami a költségeket és kiadásokat illeti, a városi költségvetés teljes rendelkezésre álló eszközeiből 2,2 milliárd dinár lett elköltve, míg a tervezett kiadások 30,7 százaléka valósult meg. A beszámolóval kapcsolatban mind az ellenzék, mind a hatalmi koalíció részéről több hozzászólás érkezett, előbbiek többek között a bevételek és a kiadások megvalósulásának alacsony fokát rótták fel, míg utóbbiak elmondása szerint egy reális beszámolóról van szó, és a megvalósulások mértéke megfelel a korábbi években tapasztaltaknak, ugyanakkor azt is kifejtették, hogy az év második felében hagyományosan nagyobb a megvalósulások mértéke.

Az ellenzék részéről Maglai Jenő és Saša Vučinić több alkalommal is a szószékhez lépett. Utóbbi a médiának nyilatkozva elmondta:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Már az éves költségvetés meghozatalakor is elmondtam, hogy a bevételek tervezett növekedése nem reális. Úgy gondolom, hogy a források és bevételek felső határa a tavalyi évben elért szinten van, és hacsak nem érkeznek hatalmas transzfereszközök különböző szintekről, nem lehet nagy növekedésre számítani. Tehát már eleve a tervvel is gondok vannak, és biztos vagyok benne, hogy szükséges lesz a költségvetés módosítására – mondta a képviselő.

A hatalmi koalíció részéről Aleksandar Grubor elmondta, hogy a költségvetés megvalósulásáról szóló beszámolóban foglaltak megfelelnek azoknak az adatoknak, amik elvárhatóak egy féléves jelentésben.

– Ha a bevételeket és a kiadásokat együtt szemléljük, láthatjuk, hogy a város és a közvállalatok működése zökkenőmentes, beleértve a kölcsönök visszafizetésének ütemét is. Az elmúlt időszakban megnövekedtek a nagyberuházási igazgatóságtól érkező eszközök, amik lehetővé teszik a régóta tervezett beruházásaink befejezését – fogalmazott Grubor.

Kerekes László, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője újságíróknak kifejtette, a megvalósítás az év második felében növekedni fog, hisz a nagyberuházások esetén az év elején a közbeszerzési pályázatok és az előkészítő szakasz esedékes, és a pénzeszközök felhasználására az év második felében kerül sor. Elmondta azt is, hogy a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól hétfőn 122 millió dinár érkezett a Népszínház felújítási munkálatainak folytatására.

A városi képviselő-testület szerdai ülésén a közparkolókról szóló rendelet módosítása is napirenden szerepelt. Eszerint a rendelet 2. szakaszának 2. bekezdése módosul és a következőképpen hangzik: „A jelen szakasz 1. bekezdésében foglalt jármű visszatartása annak elszállításával az arra kijelölt helyre vagy a kerékbilincs felhelyezésével történik.” Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a Parking Kommunális Közvállalatnak jogában áll, hogy a személygépjárműveket visszatartsa, és ehhez kerékbilincset használjon. Ha a megbüntetett jármű használója kifizeti az összes esedékes követelést, beleértve a jármű lezárásának és feloldásának költségeit, és a Parking illetékeseinek felmutatja a kifizetést igazoló utalványt, az feloldja azt a zár alól.

Az ülés utolsó napirendi pontja László Gyula, a munkaügyekkel és káderkérdésekkel foglalkozó bizottság tagjának menesztése volt, aki a képviselő-testület legutóbbi ülésén azzal vádolta a Szerb Haladó Pártot, hogy magyartalanítja a közintézményeket és közvállalatokat. A napirendi pont megvitatása közben személyeskedésig fajuló vitát tapasztaltunk, amelyből az előző és a jelenlegi polgármester, Maglai Jenő és Bogdan Laban mellett, mind a hatalmi koalíció, mind a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció több tagja kivette a részét.