2024. április 26., péntek
ÓBECSE

Szelektív hulladékgyűjtés a II. helyi közösségben is

A második helyi közösség lakói a jövő héten egy értesítést és egy nejlonzsákot is kapnak majd a kiürített szemeteskukájuk mellé, ami azt jelenti: ezentúl nekik is szét kell válogatniuk otthon a szemetet. A 120 literes műanyag zsákba a PET-palackokat, a papírt, a kartont, valamint az üveg- és alumíniumgöngyöleget kell majd elhelyezni, az eddig is használt szemeteskukába pedig csak a konyhában, a háztartásban és a kertben keletkezett nedves és egyéb vegyes hulladék kerülhet. Az elvitt zsák helyett természetesen új zsákot kapnak majd a polgárok, de félig megtöltött zsákért cserébe nem jár új zsák. A társasházaknál egy sárga konténerbe kell majd az újrahasznosítható hulladékot gyűjteni. A zsákos hulladékot kéthetente szállítja majd el a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft., azaz a II. helyi közösségből október 18-án, majd legközelebb november elsején viszik el a zsákot.

A Tiszamente Kft. a szelektív hulladékgyűjtést fokozatosan vezeti be a község területén: szeptember 19-étől elsőként az első helyi közösségben indult el a program, a II. helyi közösség októberi bekapcsolódása után novemberben a III. helyi közösség csatlakozik a szelektív hulladékgyűjtéshez, az év végéig pedig valamelyik környékbeli település is. Jövő áprilisig a község összes, mintegy 11 ezer háztartása bekapcsolódik majd ebbe a rendszerbe.

Az első tapasztalatok nem túl biztatóak, az I. helyi közösségben ugyanis csupán a lakosság 10 százaléka élt első alkalommal a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, igaz, minden bizonnyal voltak olyan háztartások is, amelyekben még nem telt meg a zsák, ezért nem helyezték ki azokat. A vállalat azt szeretné, ha jövő nyárig a község lakosságának a 20 százaléka gyűjtené rendszeresen szétválogatva a szemetet.

A 120 literes, a lakosság számára ingyenes zsákokra egy év alatt 2,5 millió dinárt költ el a vállalat, és 30 konténert is kihelyez erre a célra.