2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A cél a kisközösségek fenntartása

Tiszaszentmiklóson és Padén tettek látogatást a Magyar Összefogás jelöltjei

Tiszaszentmiklóson és Padén jártak tegnap délután a Magyar Összefogás jelöltjei, Jerasz Anikó, Sárközi István és Oláj Ibolya. Látogatásuk első állomása a tiszaszentmiklósi Bajić család volt, amelynek legfiatalabb tagjával, Benitával az egyetemi tanulmányairól, illetve munkájáról beszélgettek.

A fiatal abszolvens Újvidéken, kémia szakon folytatja tanulmányait. Mivel már csak néhány vizsgája maradt, ideje megengedte, hogy dolgozzon is az egyetem mellett. Jelenleg kémiát, fizikát és műszakit tanít a helyi általános iskolában. Benita rendkívül szerencsésnek tartja magát, amiért a szülőfalujában sikerült elhelyezkednie. Ezenfelül háláját fejezte ki a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amiért lehetősége nyílt arra, hogy elnyerje a tanács felsőoktatási ösztöndíját, valamint az Európa Kollégium lakója is lehetett tanulmányai során. Benita eddig alapképzéssel rendelkezik, de folytatni szeretné a tanulmányait a mesterszakon is.

A padéi családlátogatás során Gubi Natáliát keresték fel, aki két gyermek édesanyja. A gyerekek Újvidéken tanulnak: Norbert a testnevelési karon, Marina pedig az orvostudományi karon folytatja tanulmányait, ráadásul egyedüli magyar hallgatóként. Mindketten MNT-ösztöndíjasok, továbbá Norbert az Európa Kollégium lakója is.

A Magyar Összefogás jelöltjei két művelődési egyesületet is meglátogattak: Tiszaszentmiklóson a Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesületet, Padén pedig a Takáts Rafael Magyar Kultúrkört. Az előbbi esetében főleg a Tarka Lepkék tánccsoport az, amely nagy köszönettel tartozik a nemzeti tanácsnak. Vezetőjük, Bacsó Elvira hangsúlyozta, hogy a tanács által nyújtott segítség úgy anyagilag, mint szellemileg igencsak erősíti a közösségüket. A padéi kultúrkör esetében számottevő infrastrukturális beruházás történt, ugyanis az egyesület székháza új helyiséggel gyarapodott.

– A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasainak és családjaiknak szavaiból is bebizonyosodott, hogy mekkora segítséget jelent számukra ez az anyagi támogatás, illetve az Európa Kollégiumban való lakhatás. Ami az egyesületek munkáját illeti, azt gondolom, példaértékűnek tekinthető az, amit ezek az egyesületek felmutatnak. A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán nemcsak az összefogásban, a fejlődésben és a tenni akarásban mutat példát, hanem a fiatalokra, a jövő generációjára is odafigyelnek. Számtalanszor láttam ezeket a gyermekeket fellépni, és a lelkesedésük felbecsülhetetlen érzéssel tölt el. Az MNT ezentúl is támogatni és ösztönözni fogja ezeknek az egyesületeknek a munkáját – mondta el a látogatás összegzéseképpen Jerasz Anikó, aki hozzátette, nagyon fontosnak tartja ezeket a közösségi találkozókat, mivel számos olyan megjegyzés, észrevétel hangzik el, amelyeket a tanács meghallgat, és lehetőségeihez mérten be is épít a jövőbeli munkájába.

A találkozókon jelen volt még Kormányos László tartományi képviselő, Kerekes Zoltán kishegyesi és Zombori Csaba csókai alpolgármester, valamint Törtei János, a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezetének elnöke is.