2024. április 26., péntek

Óvodásokkal a szív egészségéért

Adán megmozdulást tartottak a szív világnapja alkalmából

A helyi egészségház és a Čika Jova Zmaj óvoda kedden egészségvédelmi rendezvényt tartott a szív világnapja alkalmából Adán a piacnál, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára.

Az egészségvédelmi rendezvény Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Az egészségvédelmi rendezvény Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

A piac kapujában az egészségügyi dolgozók ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végeztek. Majd két óvodai csoport Katona Andrea, Mirjana Stanaćev és Olivera Dickov óvónő, valamint Varga Valéria vezető óvónő és Bakos Mária védőnő irányításával alkalmi műsorral és léggömbös felvonulással járult hozzá az akció sikeréhez. Az egészségügyi intézmény általános orvosa, dr. Vastag Krisztián elmondta, hogy a szív napját minden évben világszerte megtartják, hogy felhívják a figyelmet a kockázati tényezőkre, és elősegítsék a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.

– A halálokok tekintetében a szív- és érrendszeri betegségek vezető helyen állnak a világon. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a korai elhalálozások 80 százaléka megelőzhető lenne a kockázati tényezők csökkentésével. A legtöbb kockázati tényező ellenőrizhető és kezelhető. Ezek a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsírszint, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, az elhízás és a cukorbetegség. Vannak olyan kockázati tényezők is, amelyekre nem tudunk hatni. Ezek a nem, a kor és az öröklődési hajlam. Tévhit, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeknél alakulhatnak ki. A fiatalok és a gyermekek külön veszélyeztetettségi kategóriát alkotnak a fejlődésük során jelentkező nem megfelelő életmód miatt – közölte dr. Vastag Krisztián, aki mindenkit arra kért, hogy egészséges életmóddal erősítsék a szívüket.

A Čika Jova Zmaj óvoda munkatársa, Bakos Mária védőnő elmondta, hogy az óvodásokkal minden évben nagy örömmel vesznek részt az egészségház által a szív világnapja alkalmából szervezett figyelemfelkeltő rendezvényen. Kiemelte: fontosnak tartják, hogy a gyerekek, akik a jövő generációit jelentik, már a korai gyermekkorban megtanulják a családban és az óvodában, miként vigyázhatnak az egészségükre, hogy tetőtől talpig jól érezzék magukat a bőrükben.