2024. április 26., péntek

Egykép(p)

Kisebbségi művelődési intézetek közös tárlata

A vajdasági kisebbségi művelődési intézetek megalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezik meg az Egykép(p) című kiállítást. A tárlaton öt fiatal vajdasági kisebbségi és egy a többségi nemzetet képviselő kortárs művész munkája tekinthető majd meg Vajdaság négy városában.

Katarina Čeliković, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének tisztségviselője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kedden elmondta, hogy ezzel a kiállítással szeretnének a kisebbségi intézetek rámutatni a kulturális értékek együttesen történő népszerűsítésére.

Nela Tonković és Katarina Čeliković (Fotó: Gergely Árpád)

Nela Tonković és Katarina Čeliković (Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállítás azért különleges, mert a fiatal művészek kortárs műveit mutatjuk be, és örülök, hogy a művelődési intézetek ezt elfogadták. Igyekeztünk a különböző irányzatok képviselői közül kiválogatni a legjobb alkotókat, így a rajzokon és festményeken kívül animált műveket is megtekinthetnek majd a látogatók – nyilatkozta Nela Tonković, a Szabadkai Kortárs Galéria és a tárlat kurátora.

A szabadkai kiállítást Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár nyitja majd meg szombaton a Kortárs Galériában 18 órai kezdettel, ahol beszédet mond saját anyanyelvén minden kisebbségi művelődési intézet igazgatója is.

Újvidéken október 22-étől az Egység-kastélyban tekinthetőek meg az alkotások, ezután Nagybecskereken a Művelődési Központban, majd jövő februárban Zentán, a Városi Múzeumban.

A szabadkai tárlat október 12-ig várja az érdeklődőket, a belépés pedig minden városban ingyenes.