2024. április 26., péntek

A Csizmás kandúr a legjobb

A 25. szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál győztes előadása Banjalukából érkezett

Pénteken este a szabadkai Gyermekszínházban került sor a 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál díjátadójára.

A díjátadón a brazil Andi Rubinstein köszönetet mond a szívélyes fogadtatásért (Lukács Melinda felvétele)

A díjátadón a brazil Andi Rubinstein köszönetet mond a szívélyes fogadtatásért (Lukács Melinda felvétele)

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat versenyprogramjában 11 ország 12 előadását tekinthették meg az érdeklődők. Az előadások Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Horvátországból, Lengyelországból, Macedóniából, Magyarországról, Montenegróból, Szerbiából és Törökországból érkeztek, valamint első ízben Brazíliából is. Az idei fesztivált gazdag kísérőprogram jellemezte. Az Interreg-IPA határon átnyúló program keretében a fesztivál végrehajtó produceri teendőit ellátó Szabadegyetem együttműködést valósított meg a szegedi Kövért Béla Bábszínházzal, egy programrész ennek lett szentelve, de külön figyelem irányult a kínai színházművészetre is.

A versenyprogram zsűrijét Henrik Køhler dán színész, Urbán Gyula magyarországi író, rendező és Marijana Prpa-Fink szerb színésznő alkották. Döntésük értelmében a legjobb produkció a bosznia-hercegovinai, banjalukai gyermekszínház Todor Valov rendezésében készült Csizmás kandúr című előadása. A legjobb rendezői díjat a lengyel Jerzy Bielunasnak ítélték oda a Csendes című előadásért. A legjobb eredeti zene díjat Peter Kus kapta, az ausztriai Dzsumbusz, azaz Bumm, krach, peng című produkció hangi világáért. A legjobb díszletért Eva Farkašova kapott díjat a montenegrói Játékbolt című produkció látványáért. A legjobb bábdizájnért Irina Somborac vehette át a díjat a macedóniai Tobi című előadás bábjaiért.

A zsűri öt egyenrangú színészi díjat is odaítélt. A díjazottak: Andi Rubinstein a brazil A pelenkák titkos élete című előadásból, Nagy Petra a győri Vaskakas Bábszínház Markó Róbert rendezésében készült Misi Mókus kalandjaiból, a Dejan Fajfer és Goran Smoljanović páros, akiket a horvát Mesterek című eszéki előadásban láthattunk, valamint Filip Elden, a szintén horvát, varaždini A tojás című produkcióból.

Lenyűgöző előadásukért különdíjat kaptak a pekingi nemzeti gyermekszínház és a sanghaji színiakadémia.