2024. április 26., péntek

40 ezer adag MMR vakcina érkezett

A Batut Közegészségügyi Intézet felelősségteljes magatartásra kéri a szülőket

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézetbe 40 ezer adag MMR-védőoltás érkezett, amelyet a hét végéig osztanak ki a szerbiai egészségházak között – erősítette meg Verica Jovanović, az intézet igazgatója, majd ismét felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a kanyaró ellen kizárólag megfelelő vakcinával lehet hatékonyan védekezni. Ha a többség szeretné elkerülni a tavalyi járványt, jó lenne, ha minél több gyermek kapná meg a védőoltást – nyomatékosította a szakember, majd kilátásba helyezte, hogy a jövő hét folyamán újabb szállítmány MMR-vakcina érkezik az országba.

– Az aktuális mutatók szerint 30 százalékkal több gyermek kapta meg az MMR védőoltást, mint tavaly ilyenkor. Ez azt jelenti, hogy a kétéves és a hétéves gyermekek körében is növekedett az beoltottsági arány. Intézetünk számára továbbra is az a legnagyobb kihívás, hogy az ország minden térségében biztosítsuk a populáció 95 százalékos átoltottságát, illetve a kollektív immunitást. Ha ez sikerülne, illetve sikerülne fenntartani a szóban forgó szintet, a szerbiai társadalom huzamosabb ideig védett lenne a kanyaróval szemben – fogalmazott Jovanović.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet tavaly októberi kimutatása szerint akkor országszerte 80 százalék alá esett az MMR-védőoltással védettek aránya – Belgrádban 43, Nišben és Kragujevacon pedig 50 százalékra. A védőoltás-ellenes közhangulatért a vakcinaellenes mozgalmat tették felelőssé. Ebben a csoportosulásban egyebek mellett közéleti szereplők is az MMR – kanyaró, mumpsz, rózsahimlő – védőoltás ellen kampányoltak. Nem sokkal az első kanyaró-megbetegedések megjelenése után, tavaly novemberben, orvosok és szülők csoportja bűnvádi feljelentést tett ezek ellen a közéleti szereplők ellen annak okán, hogy nyilvánosan – a médiában és közösségi oldalakon – kampányoltak a kötelező MMR-vakcina ellen. A feljelentést aláíró orvosok és szülők szerint ezeket a „hírességeket” is felelősség terheli azért, mert drasztikusan visszaesett azoknak a gyermekeknek a száma, akik megkapták a háromkomponensű vakcinát, ezzel egyidejűleg viszont rohamosan megnőtt a kanyarósok száma.

A kanyaró tavaly októberben kezdett rohamosan terjedni. A Batut-intézet napokban közzétett jelentése szerint azóta országszerte 5733-an betegedtek meg – az idén augusztus végétől szeptember 21-ig 15-en betegedtek meg, tavaly december végétől az idén április közepéig pedig 12 személy hunyt el a kanyaró okozta szövődmények következtében.