2024. április 26., péntek

Gyerekek élesztettek újra

Mentősök és orvosok mutatták be a magyarkanizsai diákoknak, hogyan kell eljárni vészhelyzet esetén

A Magyarkanizsai Egészségház dolgozói kiemelt fontosságúnak tartják a megelőző és figyelemfelhívó akciókat. Pénteken az elsősegélynyújtás világnapjának apropóján középiskolásokat hívtak össze a városháza előtti kisparkba, ahol mentősök és orvosok mutatták be a diákoknak, hogyan kell eljárni vészhelyzet esetén.

A bemutató során a szakemberek a gyerekeket is bevonták a gyakorlatokba (Puskás Károly felvétele)

A bemutató során a szakemberek a gyerekeket is bevonták a gyakorlatokba (Puskás Károly felvétele)

A gyerekek szemmel láthatóan érdeklődéssel figyelték a bemutatót, annál is inkább, mert őket is bevonták a gyakorlatokba, ugyanis az elsődleges cél az volt, hogy ne essenek pánikba, ha valami baj történik a környezetükben, hanem gyorsan és tudatosan reagáljanak, legyen szó akár diszkóbalesetről, akár otthoni vagy utcai rosszullétről. Az egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina elmondta, hogy az interaktív bemutató célja az volt, hogy felkészítsék a fiatalokat.

– Ezek a gyerekek olyan tapasztalatokat szereztek, amit ha kell, egyszer majd biztosan fel tudnak használni, és hősökké válnak, hiszen minden pillanat fontos, hogy hogyan telik el, míg a mentőszolgálat ki nem ér a helyszínre – emlékeztetett az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a magyarkanizsai egészségház minden évben hat-hétezer esetet lát el, ebből kétezer van terepen, háromezer-kétszázat pedig tovább kell szállítani kórházba, a statisztikai adatok szerint mindeközben százötezer kilométert hajtanak le. Az egészségház öt csapattal dolgozik, mindegyiket egy orvos, egy nővér és egy sofőr képezi. A tapasztalt szakemberek minden helyzetre fel vannak készülve, a felszereltségük kielégítő, de mindig pályáznak, és újabb eszközöket is próbálnak beszerezni – mondta el az igazgatónő, aki megköszönte az önkormányzat támogatását is, hiszen egy csapatot az ő hozzájárulásukkal tudnak fenntartani.

A bemutatókat dr. Pajor Margit vezényelte a többiek segítségével. A mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy azokat az eljárásokat szemléltették, amelyeket a leggyakoribb esetekben használnak az újraélesztésnél és a súlyosabb sérüléseknél.

– Megmutattuk az eszméletvesztésnél alkalmazott pózt, a légutak felszabadításának módját, illetve bemutattuk a mesterséges szívmasszázst, valamint a balesetnél elvégzendő rögzítést is. A tapasztalat az, hogy az életben gyakran megijednek a gyerekek, ezzel az akcióval talán egy kicsit elültethetjük bennük azt, hogy bátran és szakszerűen nyújtsanak elsősegélyt – mondta a doktornő.

A mentőszolgálat telefonszáma a 194, amelyet minden vészhelyzetben azonnal hívni kell, de a 024/874-213-as, 024/873-219-es számot tárcsázva is elsősegélyhez juthatnak a bajban levők Magyarkanizsa község területén.