2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁG

Jelentős prémium a magyar érmeseknek, nevezési rekord

Az eddigi nevezések alapján minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságára kerül sor október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában, ahol 101 ország 910 versenyzője biztosan indul.

A vb rajtja előtt egy hónappal rendezett pénteki sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke jelezte, hogy a nevezési határidő még nem zárult le, további országok jelentkezése várható, így biztos, hogy ennél is többen lépnek majd szőnyegre. A tavalyi párizsi vb-n 75 ország 700 birkózója szerepelt, ami jól mutatja, hogy milyen nagy az érdeklődés az idei verseny iránt.

A szervezőbizottságot is vezető Németh emlékeztetett arra: Nenad Lalović, a nemzetközi szövetség (UWW) első embere elvárja, hogy a mostani legyen minden idők legjobb vb-je, a magyar rendezők pedig mindent megtesznek ennek érdekében. Mint mondta, Budapest már hat világbajnokságnak adott otthont, így megvan a szükséges tapasztalatuk és tudásuk ahhoz, hogy sikeres versenyt rendezzenek.

Németh bejelentette, hogy a kormány támogatása révén az MBSZ jelentős pénzdíjban részesíti azokat a magyar birkózókat, akik az első hatban végeznek. A világbajnoki címért nettó nyolcmillió forint jár, a második helyezett négy-, a harmadik három-, az ötödik pedig egymillió forintot kap.

A sajtótájékoztatón bemutatták a világbajnokokat megillető övet, valamint az érmek látványtervét is.

Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke hozzátette, hogy 12 kísérő eseménye lesz a vb-nek. Ilyen a nagyszabású nyitógála is, melynek a Kongresszusi Központ lesz a helyszíne, illetve a Hall of Fame-gála, melyen 22 új tagot iktatnak be a Hírességek Csarnokába.

A világbajnokság nyolcadik napján, október 27-én Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekinti meg a döntőket, Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének a társaságában – jelentette be Bacsa.