2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – VB, INNSBRUCK

Hegyi bajnokokra számíthatunk

A vasárnapi férfi- és női csapatidőfutamokkal megkezdődik az ausztriai Innsbruckban az országútikerékpáros-világbajnokság. Összesen tizenkét bajnokot avatnak a jövő vasárnapig tartó megmérettetésen: a holnapi két csapatverseny után a héten a junior korú fiúk és lányok, a fiatal felnőtt (U23) férfiak, valamint a felnőtt férfiak és nők mérik össze erejüket és tudásukat az egyéni időfutamok, valamint a mezőnyversenyek során.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) a tavalyi bergeni (Norvégia) vb után egy még hegyesebb terepre vitte a nagy eseményt, hiszen – a tiroli környékhez hűen – szinte minden versenyszámban komoly hegyek lesznek a programban. Ez a terep a versenytávokkal megspékelve igazi világbajnoki kihívás lesz majd: a legrövidebb kronó a juniorokra vár (20 km), míg a felnőtt férfiaknak 52,5 kilométert kell teljesíteniük. A mezőnyversenyeken 72 km lesz a legfiatalabbak távja, a slágerversenynek számító felnőttférfi-mezőnyverseny 265 kilométeres lesz, amely során 9-szer kell megmászniuk a kemény iglsi emelkedőt.

Borítékolható, hogy utóbbiban a sorozatban háromszoros világbajnok Peter Sagan idén nem tudja megvédeni címét. A szlovák ász ott lesz a rajtnál, de a folyamatosan hullámzó terepen, a kemény hegyeken várhatóan hamar kicsúszik az élmezőnyből. A győztes minden bizonnyal valamelyik, háromhetesekről vagy hegyi klasszikusokról ismerős bringás lesz – akikből rengetegen indulnak: Vincenzo Nibali, Richie Porte, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Rigoberto Urán, Michał Kwiatkowski, Tom Dumoulin, a Yates testvérek…

Szerbiát négy versenyző képviseli Innsbruckban. A fiatal felnőttek mezőnyében a zombori Veljko Stojnić lesz ott, aki az egyéni időfutamon és a mezőnyversenyen is rajthoz áll. Két junior, Admir Kolašinac és Đorđe Đurić is az Ausztriába utazó keret tagja, míg a női versenyzőket az évek óta külföldi csapatban tekerő Jelena Erić képviseli.

Magyarországról a felnőtt férfiaknál Pelikán János, a fiatal felnőttek között Dina Márton, Peák Barnabás és Valter Attila, a nőknél pedig Király Mónika áll rajthoz. Mindannyian szerepelni fognak a mezőnyversenyen és az egyéni időfutamon is.