2024. április 26., péntek
EURÓPA-LIGA

Nikolić nehéz helyzetben

A Vidi a BATE ellen kezdi az európai körutat

Ma 18.55-től a budapesti Groupama Arénában a fehérorosz BATE Boriszov ellen játssza idei első Európa-liga-mérkőzését a Vidi FC. A székesfehérvári gárda a néhány hete lebonyolított csoportkörsorsolással kétszeresen is elégedett lehetett, hiszen a világsztárokból álló Chelsea mellett a görög PAOK és a BATE lett az ellenfél a kvartettben. Mivel az angolok továbbjutását előre lehetne borítékolni, ahogyan azt is, hogy minden ellenfelüket oda-vissza legyőzik, a magyarok számára „pusztán” annyi a feladat, hogy a görög és a fehérorosz csapat ellen összesítve pozitív mérleget jegyezzenek.

Meglepetéseket szeretne kelteni, és pontokat akar szerezni a sorozatban Marko Nikolić, a fehérváriak szerb trénere. Az edző hangsúlyozta, jó csoportot kaptak a sorsoláson, ám szó sincs róla, hogy könnyű ellenfelek várnak rájuk. „A Chelsea-t senkinek nem kell bemutatnom. A PAOK-nál több embert ismerek, vannak barátaim is Szalonikiben, egy jó csapatról van szó. A BATE-t is láttam néhányszor élőben játszani, ott is szerepel néhány szerb játékos. Nem lesz könnyű dolgunk” – nyilatkozta a szerb.

Annyi biztos, hogy egy esetleges jó csoportszerepléshez ma este győzelemre lenne szükség. Ebben segítséget jelenthet, hogy a Vidinek van közelmúltbeli tapasztalata ellenfeléről. „A BATE ellen 2015-ben már játszottunk BL-selejtezőt, akkor csak egy hajszállal maradtunk alul. Bízom benne, hogy ezúttal sikerül a fehéroroszok fölé kerekednünk” – utalt a 2:1-es összesítéssel elveszített párharcra Kovács István, a Vidi válogatott középpályása.

A játékoskeret terén elég rosszak az előjelek. Danko Lazović a legfrissebb hírek szerint a minap azonnali hatállyal szerződést bontott a csapattal, és visszavonult, míg az első számú kapus, Kovácsik Ádám sérülés miatt nem lesz ott a pályán.

Rangadó a Riviérán

Az idén a második vonalba szorult európai nagy csapatok nagy része verhető ellenféllel néz szembe az első körben. A Chelsea a PAOK vendége lesz, s a Vidi továbbjutási reményei szempontjából itt egy papírforma-eredmény lenne a kedvező. A másik angol gigász, az Arsenal ma este az ukrán Vorszklát fogadja.

Mindkét olasz csapat rutinmunka elé néz, hiszen a Milan a luxemburgi Dudelange-hoz látogat, míg a Lazio a ciprusi Apollont látja vendégül. A spanyol Sevillának várhatóan jobban meg kell izzadnia a három pontért a Standard ellen, míg a Betis görögországi sikere az Olimpiakosz ellen már jóformán nagyobb meglepetésnek számítana, mint a hazai diadal.

A játéknap talán legkiszámíthatatlanabb mérkőzését a legnagyobb francia kikötővárosban rendezik, a Marseille ellenfele a német kupagyőztes – a fináléban a Bayernt 3:1-re verő – Frankfurt lesz.