2024. április 26., péntek

Csodák és varázslatok

Brazil előadást is láthattunk a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

A Kosztolányi Dezső Színházban, szerdán este, a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában a Pelenkák titkos élete című brazil, São Paulóból érkező előadást tekinthette meg a közönség. A szólóprodukciót Andi Rubenstein játszotta, de ő a szerzője, rendezője és a bábok kiötlője is. Az előadás szöveg nélküli és egy anyuka hétköznapi életét mutatja be, amely során teljesen hétköznapi dolgokkal foglalkozik, mos, vasal és vigyáz a kisbabájára. Közben varázslatos dolgok történnek, a pelenkák ugyanis életre kelnek, a nézők pedig egy különleges világba csöppennek.

Ugyancsak a versenyprogram keretében, csütörtökön délelőtt a Jadran színpadon, a montenegrói Játékbolt című előadást láthattuk, amely először is arra figyelmeztetett, hogy valamikor az álmok jelentik a valóságot. A történet főhőse egy kislány, Dina, aki nagyon szeret játszani, nem is csoda, hogy egyszer csak egy játékboltra lesz figyelmes. Ez viszont nem egy akármilyen játékbolt, hanem elvarázsolt. Itt nem lehet pénzért vásárolni, egy-egy játék ára az, hogy a vásárló egy évvel idősebb lesz. Dinát ez eleinte nem zavarja, először egy babát választ, majd egy bohócot, azután egy piros autót, végül viszont beleesik a mértéktelenség és a mohóság csapdájába. A hirtelen felnőtt Dina sem tud elszakadni a bolttól és a tárgyaktól való függőségétől, most már inkább a ruhák és a cipők érdeklik. Dina gyorsan megöregszik és ekkor jön rá, hogy már semmire sem vágyik, a játékbolt pedig nem elvarázsolt, hanem elátkozott. Segítségére újdonsült fura barátja, a fehér kéményseprő siet, akiről végül kiderül, hogy egy angyal. Az átkot végül az Éjkirálynő segítségével oldják fel, mivel az álmokat a Hold csempészi a párnák alá. Dina újból kislány lesz, de most már bölcsebb és megfontoltabb. A látványos előadás örök érvényű tanulságokra hívja fel a figyelmet, amely vonatkozhat gyerekekre és felnőttekre egyaránt.

Szintén csütörtökön a közönség a megtekinthette a szabadkai Gyermekszínház A farkas szempillája című előadását. Eredetileg A kislány, aki mindenkit szeretett című előadást játszották volna, amely a versenyprogramba lett beválasztva, de mivel erre nem került sor, A farkas szempillája versenyen kívül volt látható. Az előadást Gábor Sára darabja alapján Lázár Helga rendezte, a szereplői pedig Vörös Imelda, Fridrik Gertrúd és Greguss Zalán. A farkas szempilláját japán népmese ihlette. A megható és tanulságos történet főhőse Akiko, egy tiszta szívű kislány, aki békességben él apjával, amíg az elhunyt anyja helyét át nem veszi a gonosz mostoha. Ezután minden megváltozik, a mostoha dolgoztatja a kislányt, akinek az élete egyre sanyarúbb lesz. Közben Akiko mindenkinek segít, aki hozzá fordul, mert annyira jóságos, hogy másban is csak a jót látja. A mostoha nem jó szemmel nézi, hogy a lány mindent elosztogat, ezért elkergeti. Akiko hideg és érzelemmenetes világban találja magát, azok sem akarnak segíteni neki, akiken ő segített. Végül egy fenevad, egy farkas veszi oltalma alá és egy különleges ajándékot ad neki, hogy felismerje, nem mindenki az, aminek látszik.

A 25. szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ma ér véget. A versenyprogram utolsó előadása az ausztriai Dzsumbusz lesz, amelyet 10 órakor láthatunk a Jadran színpadon. A díjátadóra és a záróceremóniára 20 órakor kerül sor a Gyermekszínházban.