2024. április 26., péntek

Ámultunk és bámultunk

Tegnap a pekingi gyermekszínház is vendégszerepelt Szabadkán a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

A 25. szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál szerdán is érdekfeszítő programokkal várta a közönséget. A versenyprogram keretében az érdeklődők egyebek közt a plovdivi SoulMade Színházi Társaság Kabaré zsinóron című bolgár produkcióját tekinthette meg. Az előadás valójában egy utcai bábkabaré, amely ezúttal a színpadra költözött, így a közönség a Kosztolányi Dezső Színházban láthatta. A zenés produkció kifejezetten szórakoztató jellegű, a tradicionális és az új találkozását mutatja be. Georgi Gadelev bábmozgató irányításával marionettbábok vegyes társasága kezd el táncolni. A kabaré során láthattunk bolgár néptáncosokat, francia kánkán-táncosokat, hastáncosnőt, de táncra perdült Pinocchio, Charlie Chaplin, sőt még Elvis Presley is. A nézők is alig tudtak ülve maradni, kiváltképp amikor egy kalózszerű lény a Gangnam Style-ra táncolt. A vicces produkció során a gyerekek meg is érinthették a bábokat, kiváltképp Pinocchio ölelkezett velük szívesen, és azt is megtudhattuk, hogy újabb kutatások szerint azoknak nő nagyra az orruk, akik sokat bújják a mobiljukat és a táblagépüket.

Az idei fesztivál külön kísérőprogramot szentel a kínai művészetnek. Ennek keretében a fesztivál első napján a Szabadegyetemen megnyílt a csengtui múzeum kiállítása, az Eurocinemában pedig délelőttönként kínai animációs alkotásokat vetítenek. A kísérőprogram keretében előadások játszására is sor kerül. Tegnap a pekingi nemzeti gyermekszínház Három szerzetes című produkcióját tekinthették meg az érdeklődők a Jadran színpadon. A szöveg nélküli, látványos, komikus előadás egy megható történetet mesél el három szerzetesről és a mesterükről. Az akrobatikus elemeket is tartalmazó produkció lenyűgözte a nézőket. Az érdeklődők ma is láthatnak kínai előadást, szintén a Jadran színpadon, 17 órától a Rövid történetek kollázsa című produkciót a sanghaji színiakadémia növendékei mutatják be.

A versenyprogram keretében, ma 10 órától a Jadran színpadon a montenegrói Játékbolt című előadást tekinthetik meg a nézők. A Gyermekszínház részéről műsorváltozásra kerül sor, A kislány, aki mindenkit szeretett helyett 12-től A farkas szempillája című előadást játsszák. A Kosztolányi Dezső Színházban 18 órától a győri Vaskakas Bábszínház vendégszerepel a Markó Róbert rendezésében készült Misi Mókus kalandjai című előadással. Versenyen kívül a Gyermekszínházban, 18 órától a szabadkai Dositej Obradović Oktatási Központ és Diákotthon védencei lépnek fel, a Branislav Trifković által rendezett Hogyan találta meg a vitéz a szerencséjét? című szöveg nélküli előadással.

A fesztivál holnap ér véget. Ekkor a Jadran színpadon 10 órától a Dzsumbusz című ausztriai előadást tekinthetik meg az érdeklődők, a záróceremón