2024. április 26., péntek

Két férficsontváz is volt a zentai háznál

Egy veremben, szemét között találták meg őket – Nem tudni, hogyan és mikor kerültek oda

A napokban röppent fel a hír, hogy Zentán az Újsor utca 55-ös házszám alatt emberi csontvázakra bukkantak. Többféle verzió keringett azzal kapcsolatban, hogy az udvar vagy a kert mely részén találták meg őket, mire ma J. Ferenc, a ház tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy egy veremben voltak, szeméttel letakarva. Ő ezt a vermet szerette volna kitakaríttatni, a munka elvégzésére egy embert kért fel, ő akadt rá a csontvázakra.

A csontvázakat egy veremben találták meg

A csontvázakat egy veremben találták meg

J. Ferencék a házat februárban licitáción vásárolták meg, és elkezdték a ház kitakarítását, ugyanis rengeteg szemét volt benne, majd a család összefogásával a renoválásba is belefogtak.

– Tényleg nagyon sok volt bent a szemét, ugyanis hat-hét évig olyanok laktak benne, akik nem törődtek semmivel. Ezektől a roma illetőktől aztán valaki kölcsönre vette meg a házat, aki belebukott a kölcsön fizetésébe, így került licitációra a ház, és így vettük meg mi. Három gyermekünk van, és szerettünk volna saját házat. Mivel nagyon sok helyiség van bent, meg nagyon jó helyen található a ház, megvettük, mert jó áron jutottunk hozzá. Bentről rengeteg szemetet kihordtunk, több kocsival, és ezt a vermet azért akartuk sorra venni, mert ott haladt végig egy szennyvízcső, amelyet el akartunk vágni. A verem a ház hátsó részében található, a nyitott garázs mellett egy folyosón, és mivel dugig volt szeméttel, ki kellett takarítani. Nekem sérvem van, ezért megkértem erre valakit. Ez egy kimalterozott lyuk, amelyben régebben krumplit, répát, mindenféle zöldséget tároltak. Vasárnap kezdte kitisztogatni az illető, én nem is voltam ott a kezdetén, mert a gazdaságunkban minden mással voltam elfoglalva, hiszen tejfeldolgozással foglalkozunk, és amikor odaértem, látom, hogy az illető csontokat szed ki a veremből. Először azt hittem, kutya maradványa, de gyorsan rájöttünk, hogy nem. Azonnal értesítettük a rendőröket, és kiérkeztek a nyomozók is. A kommunális vállalat illetékesei szedték ki a többi csontot. Hús azokon már nem volt, de szaguk volt, és érdekes, hogy mi azt a szagot addig soha nem éreztük, pedig dolgoztunk ott a házban, az udvarban. Valószínűleg azért nem éreztük, mert ez egy 1 méter mély, 2×1,5 méteres lyuk, teljesen be van betonozva, és van rajta egy 50×120 centiméteres nyílás, amely vastag padlódeszkával volt lefedve, és azt lehetett felnyitni. A csontvázak majdnem egy méter magasan szeméttel voltak lefedve: földdel, dióhéjjal, műanyaggal, szóval mindenféle hulladékkal – mondta el a ház tulajdonosa, aki hozzátette, teljesen el voltak képedve a történteken.

– Aztán hallottuk, hogy abba a házba 6-7 évig nagyon sokan bejártak, részegesek is, akik ott aludtak, nem lehet tudni, mik történtek ott. Csak azt láttuk, hogy a ház nagyon le volt lakva, a radiátorok le voltak tépve, ami mozdítható volt, azt onnan kilopták, mégis megvettük, mert úgy láttuk, szépen helyre tudjuk hozni, nagyon sok a szobája, kiváló helyen van, a gazdaságunkhoz is közel helyezkedik el, ezért megfelelt. A rendőrök mindenben nagyon segítőkészek voltak, de három napig nem mehettünk be a házunkba, kedden délután engedtek be bennünket újra. Annyit tudtunk meg utólag, hogy az egyik nagyjából 15 éve, a másik 25–30 éve lehetett halott, senki sem tudja, hogyan kerülhettek oda, de azt mondják, nem az öregek otthonából származnak, később vihették őket oda. Több mint valószínű, hogy a test lágy részeit patkányok vagy valamilyen állatok hordták el, mert semmilyen hús nem volt rajtuk. Valószínűleg férfiak voltak, egyik fiatalabb, a másik idősebb, azt mondják, 50–60 év körüliek, és a csontvázak egymáson feküdtek. Ezek előtt a kétes tulajok előtt idősek otthona működött ott, és ők használták azt a vermet, zöldségfélét tároltak benne, semmi mást, és tisztán is tartották. Nálunk megy tovább az élet, folytatjuk a felújítást, hiszen mielőbb szeretnénk beköltözni. Arról nem tudtunk, hogy csontvázakat is találunk, de nem térünk el a terveinktől – szögezte le, hozzátéve, azóta minden létező lyukat átnéztek a házban, de mindent rendben találtak.