2024. április 26., péntek

Az MNT-ösztöndíj óriási segítség

Zenta községbeli családokat látogattak meg a Magyar Összefogás képviselői

A Vajdasági magyar családok hétköznapjai program keretében tegnap Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke és Verebes Krnács Erika előadóművész, újságíró, a Magyar Összefogás listájának képviselői olyan családokhoz látogattak el, akiknél az egyetemistákat az MNT ösztöndíjjal segíti. A képviselőket elsőként Fajka László és Zsuzsanna fogadta, akiknek mindkét gyermeke részesült MNT-ösztöndíjban.

Fajkáéknál mindkét fiú részesült az MNT ösztöndíjában (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Fajkáéknál mindkét fiú részesült az MNT ösztöndíjában (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Fajka Zsuzsanna elmondta, hogy idősebb fiuk, Tamás Újvidéken negyedéves orvostanhallgató, és az a havi 150 euró, amelyet támogatásként kapnak, nélkülözhetetlen segítség.

– Tamás az Európa Kollégiumban lakik, és ez a két dolog, vagyis az ösztöndíj és a lakhatási lehetőség felbecsülhetetlen segítség nekünk. A kollégium gyönyörű, komfortos, ott minden szervezetten működik, tehát csak hálásak lehetünk azért, hogy fiunk ott lakhat. Kisebbik fiunk, Bence is ösztöndíjas volt, ő Szabadkán volt főiskolai hallgató, így ő havi 130 euró ösztöndíjat kapott, ami minden költségét fedte. Ő már diplomázott, de éveken keresztül egyszerre két egyetemistánk volt, és az ösztöndíjak nélkül biztosan nem tudtuk volna mindkettőjüket taníttatni. Én tanítónő vagyok, a férjem földműveléssel foglalkozik, tehát kellett a segítség, amiért nagyon hálásak vagyunk, és reméljük, az MNT-ben az elkövetkezőkben is megmarad ez az ösztöndíjazási rendszer, hiszen így olyan gyermekek is felsőfokú végzettséget szerezhetnek, akiknek a szülei egyébként nem tudnák őket taníttatni – mondta Zsuzsanna.

Perpauer Attila elmondta, hogy az MNT-ben kiemelt jelentőséggel bír az ösztöndíjazás, és ezt a tevékenységüket a jövőben is folytatják. Verebes Krnács Erika arról beszélt, hogy nagyon fontos a diploma megszerzése, és az, hogy itt Vajdaságban olyan feltételeket teremtsenek, hogy a diplomások, ha esetleg elmentek, vissza tudjanak jönni.

Fajka László hangsúlyozta, hogy jó döntésnek tartják, hogy az évet ismétlők is igényelhetik a támogatást, hiszen a magyar gyermekeknek sokszor nem a szorgalom hiánya miatt kell évet halasztaniuk, hanem azért, mert eltart, míg a szerb nyelvi tudásukat olyan szintre fejlesztik, hogy az érvényesülésben ne legyenek nyelvi akadályaik.

A délutáni órákban a Magyar Összefogás képviselői meglátogatták még a zentai Nagy Rózsát és családját, aki kétgyermekes anyaként folytat felsőoktatási tanulmányokat, és MNT-ösztöndíjban részesül, valamint Keviben meglátogatták Híres Endre és Ella családját, akik három gyermeket nevelnek, és közülük a legidősebb, Klaudia szintén részese az ösztöndíjprogramnak.