Gördülékenyebb ülések

Digitális szavazatszámlálás a topolyai községi képviselő-testület ülésein

K.P.D.

2018. szeptember 19., 11:17

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Korszerű digitális szavazórendszerrel folynak a jövőben a topolyai községi képviselő-testület ülései. A rendszert tegnap a küldöttek jelenlétében mutatták be. Kislinder Gábor községi elnök örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat is immár eleget tesz a 21. század digitális elvárásainak.

Az új ülésvezető és követő rendszerrel ismerkednek a topolyai képviselő-testület üléstermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az új ülésvezető és követő rendszerrel ismerkednek a topolyai képviselő-testület üléstermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Reményeink szerint könnyebb, észszerűbb, kevesebb felesleges vitával tűzdelt lesz egy-egy ülés a jövőben. Mindez idáig kézzel történtek például a KKT szavazatszámlálásai, ami körülményesebb és időigényesebb megoldás. Ezután a falon elhelyezett kijelzőnek köszönhetően pontosan lehet majd tudni, hogy kinek mennyi ideje van előirányozva a felszólalásra, hányadszor szólalt fel, a frakcióvezetőknek mikor van joguk szólni, és mikor zárhatják le a vitát. Az immár megfelelő hangosítással is rendelkező rendszer vételezi az ülés teljes menetét, vagyis visszahallgatható lesz egy-egy kérdéses vagy kényes téma alkalmával. A rendszer kezelését az önkormányzaton belül oldjuk meg. Az ülések alkalmával a KKT elnökének feladata lesz az információk feldolgozása – nyilatkozta Kislinder.

A Globomax vállalat ülésvezető és követő módszerét a magyarországi önkormányzatok 96%-a használja már évek óta sikerrel, Szerbiában a szabadkai városi képviselő-testület számára építették be először ez a technológiát, de a kishegyesi, a zentai, a magyarkanizsai és az adai községi testületi ülések mellett a čačaki és a valjevói menetét bonyolítják a segítségével. A jelenlevő képviselőknek Amberger Árpád, a cég vezérigazgatója ismertette a MikroVoks működési elvét.

– Természetesen elsősorban Magyarországon vagyunk jelen, például Budapest valamennyi önkormányzata ezzel a rendszerrel folytatja le az üléseit. Az a tapasztalatunk, hogy a képviselők igen rövid idő alatt megszokják a digitalizált ülésmeneteket és a szavazóegység használatát, és szinte pár óra után már be lehet üzemelni az új rendszert. Nem titok, hogy több pontban módosítja a korábban megszokott menetet ez a technológia, ezért igyekeztünk ismertetni a jelen levő képviselőkkel, hogy például hogyan kell szót kérni, hogyan kell a mikrofont bekapcsolni, mit kell tenni, ha a képviselő elhagyja a termet. Mi a teendő ügyrendi vagy normál szavazásnál. A kihangosítás miatt egy időben csak egy képviselő kaphat szót, a szavazások alkalmával pedig 10 másodperc alatt kell meghozni a döntést. Menet közben lehet módosítani rajta, de a 10 másodperces időkeretbe bele kell férni, és az utolsó gomb lenyomása lesz a mérvadó – ismertette egyebek mellett a MikroVoks működési elvét Amberger Árpád.

Saša Srdić, a topolyai községi képviselő-testület elnöke is pozitív véleményének adott hangot a rendszerrel kapcsolatban.

– Októberben lesz a soron következő kkt-ülés, és abban reménykedem, hogy jelentősen egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a menete, mint korábban. Számomra az a legfontosabb, hogy pontosan követhető lesz ezután az ülések menete, és a pulpitus mögött elhelyezett kijelzőnek is köszönhetően mindenki számára nyilvánvalóvá és láthatóvá válnak a felszólalások időtartamai, de mondjuk a képviselők jelenlétének a ténye, vagy akár a leadott vagy le nem adott voksok ténye is – mondta Srdić.

A magyarországi Globomax vállalat MikroVoks elnevezésű Konferencia, jegyzőkönyvező és szavazatszámláló rendszerének beépítése 5,1 millió dinárba került. A költségek nagy részét a szerbiai államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium pályázatán nyert 4,6 millió dinárból fedezték, a fennaradt összeget pedig a topolyai önkormányzat állta.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége