2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Párbeszéd a civilekkel

Kishegyesen tartott szakmai kerekasztal-beszélgetést a Magyar Összefogás lista – Az MNT-nek a jövőben ki kell terjesztenie a tevékenységi körét

A Magyar Összefogás lista tegnap kerekasztal-beszélgetést tartott Kishegyesen a helyi civil szervezetek képviselőivel.

Linka B. Gabriella üdvözli a civil szervezetek képviselőit (Lakatos János felvétele)

Linka B. Gabriella üdvözli a civil szervezetek képviselőit (Lakatos János felvétele)

A találkozóra a helyi közösség tetőterében került sor, és 16 civil szervezet képviselői vettek részt rajta. A Magyar Összefogást Boja András, a lista dreai, valamint Linka B. Gabriella és Sárközi István, a lista Kishegyes községbeli jelöltjei képviselték. A beszélgetés során a jelöltek felvázolták, hogy milyen módon szeretnék segíteni a civil szervezetek munkáját a jövőben, és mire helyezik a prioritást. A civilek képviselőinek lehetőségük nyílt arra, hogy elképzeléseiket, igényeiket megosszák a Magyar Nemzeti Tanács jövendőbeli tagjaival. Ez azért fontos, mert így a tanács a valós igényekre tud reflektálni, és ott segít, ahol a legnagyobb a szükség, nyilatkozta lapunknak Linka B. Gabriella.

– A találkozón olyan aktív civil szervezetek képviselői vettek részt, amelyek egész évben tevékenyen részt vesznek a falu életében és képviseltetik magukat a rendezvényeken. Idáig főként a kultúra, az oktatás és a média körében működő civil szervezetekkel valósítottunk meg együttműködést, de más tevékenységet folytatók programjai is nyertek pályázatainkon. A jövőben is igyekezni fogunk, hogy minden közösségben fellendítsük a civil életet. Épp ezért ezek a kerekasztal-beszélgetések arról is szólnak, hogy felmérjük egy-egy közösség civil életének nehézségeit, eredményeit és igényeit. A nemzeti tanács célja, hogy ezekre az igényekre reagálva segítsen – mondta el a Linka.

Kishegyesen nagyon sok személy érzi szívügyének a környezete építését. Ez abban is megnyilvánul, hogy sok civil szervezet működik, mondta el lapunknak Boja András.

– Ezek az emberek szívügyüknek érzik, hogy a településüket felkarolják. Felderítették mindazokat a dolgokat, amelyekkel az önkormányzat és a politikum nem tud kellőképpen foglalkozni. Tevékenységük ezekre a dolgokra irányul, és így próbálják szebbé, tartalmasabbá tenni az itt élő emberek életét. Nagyon fontos, hogy ezek a civilek érezzék, hogy valaki gondot visel róluk. Sok esetben az állam nem képes, és talán nem is akarja meghallani az itt élők igényeit és gondjait. Ezzel szemben a nemzeti tanács képes arra, hogy képzéssel, odafigyeléssel és anyagi támogatással lehetővé tegye ezeknek a szervezeteknek a működését – mondta el Boja, majd arról is szólt, hogy az ilyen jellegű kerekasztal-beszélgetések nagyon hasznosak, mert a civilek részéről vannak észrevételek, javaslatok.

– Lassan a nemzeti tanácsnak is ki kell szélesítenie a tevékenységét, hogy az élet minden területét felölelje. Ezen az összejövetelen is felhívták a figyelmünket arra, hogy jobban oda kellene figyelni a nyugdíjas-szervezetek működésére, valamint, hogy az önkéntes tűzoltó-testületek munkája is megkerülhetetlen fontosságú. Hiszem azt, hogy a nemzeti tanács ki fogja terjeszteni tevékenységét, ami által ezeknek a szervezeteknek a problémáira is megoldást talál – mondta el a Magyar Összefogás lista jelöltje.