2024. április 26., péntek

Határvédelem Frontex-segítséggel?

Holnap érkezik Szerbiába Dimitrisz Avramopulosz

A Deutsche Welle Brüsszelben, megerősített információkra hivatkozva, a napokban arról cikkezett, Szerbia jóváhagyta, hogy az Európai Unió határainak megerősítését és ellenőrzését felölelő EU-stratégia keretében az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, más néven Frontex, határőrei Szerbia területén tevékenykedjenek, emellett felmerült a migránsokat befogadó központok kialakítása a Balkánon. A szerb államvezetés mindezt cáfolja.

Az egymásnak ellentmondó információk ellenére tény, hogy már egy éve Belgrádban tartózkodik a Frontex kapcsolattartó tisztje, és az is, hogy holnap érkezik Szerbiába Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságának biztosa is. Azt a hírt viszont, hogy ellenőrizni szeretnék a szerb határokat, illetve a migránsok mozgását, az Európai Bizottság migrációügyi főigazgatósága is cáfolta.

A Deutsche Welle port kavart cikkében kiemelte: azok után, hogy a Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – visszautasítja, hogy migránsokat fogadjanak be, illetve Olaszország elvetette annak lehetőségét, hogy az olasz partokon kössenek ki a hajóval érkező migránsok, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy 2020-ig a jelenlegi 1500 főről 10 000-re szeretné növelni a Frontex tagjainak számát.

Dimitrisz Avramopulosz a Hamburger Abendblatt napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Szerbiával, Macedóniával és Albániával sikerült megállapodni abban, hogy a Frontex képviselői segítséget nyújtanak ezen országok határőreinek.

A tervek szerint a Frontex egységeit repülőkkel, hajóval és fegyverrel is felszerelnék. A Deutsche Welle információi szerint azokban az országokban, amelyekben több migráns érkezésére számítanak, a menedékkérő folyamatot a Frontex vállalhatná magára, de hogy végül az adott állam ad-e menedékjogot a migránsoknak, maga az állam dönti el.

Ezeket az állításokat a szerb államvezetés nem erősítette meg, de azt már igen, hogy ma Szerbiába érkezik Avramopulosz, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszterrel egy olyan megállapodásról tárgyaljon, amely meghatározza majd, hogy a Frontex tevékenysége Szerbia területén, illetve az államvezetéssel való együttműködésében mire terjed ki.

Ana Brnabić kormányfő a napokban elvetette annak lehetőségét, hogy Szerbiában a migránsok számára központ létesüljön. Mint mondta, a migránsközpontok alakulásának híre pletyka, és a Frontex sem azért érkezik Szerbiába, hogy az EU határait védje.

Zoran Lazarov, a belügyminisztérium nemzetközi együttműködéssel megbízott szektorának vezetője a belgrádi sajtónak nyilatkozva cáfolta, hogy európai határőrök érkeznének Szerbiába, illetve hogy erről  megállapodást kötnek holnap. Az efféle megállapodást mindenekelőtt meg kell fogalmazni, aláírni. Ha a megállapodást aláírják, azt a parlamentnek kell ratifikálni, enélkül nem léphet érvényre.

A B92.net hírportálnak Stevan Tatalovićtyal, az Info Park szervezet képviselőjével folytatott beszélgetéséből kiderül, hogy a Frontex kapcsolattartó tisztje még 2017 júliusában megérkezett Belgrádba, tavaly szeptembertől tevékenykedik, és azóta folynak a tárgyalások, hogy milyen mértékben legyen jelen a Frontex Szerbiában.

Tatalović kitért arra is, hogy nincs esélye annak, hogy Szerbiában migránsközpontot hozzanak létre, hiszen jelenleg mintegy 4000 migráns tartózkodik az ország területén, és ők sem kívánnak itt maradni. Ilyen központok Törökországban létesülhetnek, ahol jelenleg is 3,5 millió migráns tartózkodik, illetve Líbiában, ahol szintén tömegesebb a jelenlétük. Mindkét országgal a nyugat-európai államok megállapodásokon keresztül működnek együtt.

– Az utóbbi három hónapban több migráns érkezett Szerbiába is. Saját bevallásuk szerint azért jönnek tömegesebben, mert jó az időjárás. Úgy tervezik, hogy még a hideg őszi napok előtt elhagyják Szerbiát. Jelenleg Bosznia-Hercegovina az egyik legnépszerűbb útirány – magyarázta Tatalović.