2024. május 8., szerda

Válaszút előtt a világ

A nyári Davos résztvevői elsősorban a negyedik ipari forradalomról és a globalizáció, vagy deglobalizáció dilemmáról értekeztek

A Tiencsin-i Világgazdasági Fórum, azaz közismertebb nevén a nyári Davos, amelyen száz ország 2 ezer képviselője vesz részt, ünnepélyes megnyitóján Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke megismételte korábbi kijelentését, hogy a nemzetközi színtér szereplőinek és a gazdasági tényezőknek egyetlen aktuális kérdést kellene mielőbb megválaszolniuk, nevezetesen: a globalizációt, vagy a deglobalizációt támogatják. A világ elérkezett az útkereszteződéshez, ahonnan többé nincsen visszaút, a döntés elkerülhetetlen, nyomatékosította Li Ko-csiang, aki, mint országa is, a globalizációt támogatja.

– A kínai gazdasági reformintézkedések az utóbbi negyven évben a globalizációra épültek. A globális összeköttetés és kapocs mára megkérdőjelezhetetlen. Az internetnek köszönve ma már mindenki kapcsolatban áll a másikkal, éljen a világnak akármelyik pontján is. A növekedésnek eme új generátorai mindenkinek egyforma lehetőséget biztosítanak a fejlődésre. A globalizáció nyitotta meg Kína és a világ összes ország előtt a fejlődés kapuját. Kína a jövőben is nyitott kíván maradni a világgal szemben, sőt, még az eddigieknél is szélesebbre tárja az ország kapuit. A kínai kormány elszánt abbéli elhatározásában, hogy megejti az adóreformot. A cél az, hogy csökkentsük a gazdasági társaságok irányába a különböző közterheket. Emellett szeretnénk, ha a külföldi és a hazai vállalatok ugyanabban a bánásmódban részesülnének. Hisszük, hogy ez lehet a kulcsa a gazdasági légkör további javításának – hallhatták az egybegyűltek.

A folytatásban Li Ko-csiang a negyedik ipari forradalomról értekezett. Mint azt kifejtette, az unilateralizmus nem adhat választ azokra a kérdésekre, amelyekkel a világ a negyedik ipari forradalom folyamán szembesülni kényszerül. A Tiencsin-i Világgazdasági Fórum egyik célja éppen az, hogy lendületet adjon a globális innovációknak és megválaszolja a nemzetközi kihívásokat, húzta alá a kínai miniszterelnök.

Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója egyetértett a kínai kormány első emberével, hogy a nemzetközi színtér válaszúthoz érkezett. Schwab sajnálatosnak tartja, hogy napjainkban egyre inkább erősödik a protekcionizmus és mind többen kérdőjelezik meg a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodásokat. Mint hozzátette, a világ nem fordíthat hátat a multilateralizmusnak és a globális rendnek. A negyedik ipari forradalomnak elég ereje van ahhoz, hogy segítségével a világ megküzdjön a legsúlyosabb kihívásokkal és jobb, egészségesebb életkörülmények teremtődjenek az emberek számára, hangsúlyozta Schwab, mondván, hogy a negyedik ipari forradalom az összeköttetésben gyökeredzik és ebből adódóan természetes, hogy a globalizáció tovább erősödik, ha akarjuk, ha nem.

A rendezvényen az Aleksandar Vučić, köztársasági elnök vezette szerbiai küldöttség is részt vett. Ezt megelőzően Szerbia és Kína képviselői két újabb megállapodást írtak alá, ezek egyike a smederevói kínai–szerb ipari park megépítésére vonatkozik. A várhatóan 2022 folyamán elkészülő létesítményben  20 ezer személy kaphat munkát.