2024. április 26., péntek

Üdvözli az ENSZ az idlíbi demilitarizált övezetről kötött orosz-török megállapodást

Üdvözölték az ENSZ vezető diplomatái Oroszország és Törökország megállapodását arról, hogy október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre a szíriai Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén.

António Guterres ENSZ-főtitkár közölte: az orosz-török megállapodás "haladékot ad több millió civilnek". A főtitkár felszólította a szíriai konfliktusban részt vevő feleket, hogy tegyenek eleget az egyezménynek, és biztosítsák a humanitárius segélyek biztonságos és akadálytalan eljuttatását Idlíb minden területére, méghozzá a leggyorsabb útvonalon. Hangsúlyozta, hogy az egyezménynek ahhoz kell hozzájárulnia, hogy elkerüljenek egy nagyszabású katonai hadműveletet a térségben.

Staffan de Mistura szíriai különmegbízott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi ülésén "kiváló hírnek" minősítette a hétfőn született megállapodást. A szíriai politikai rendezésről szóló, sorra zátonyra futó genfi béketárgyalásokat vezető különmegbízott közölte azt is, hogy hamarosan kitűzi az új szíriai alkotmány létrehozásáért felelős bizottság felállításának időpontját. Mistura szeptember 20-án készül jelentést tenni a világszervezet Biztonsági Tanácsában a politikai rendezési folyamatról.

Mark Lowcock, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője is üdvözölte az orosz-török megállapodást, de aggodalmának adott hangot afelől, hogy az ütközőzóna kialakítása csupán elhalasztja a szíriai kormányerők és szövetségesei nagyszabású offenzíváját. Az ENSZ BT-nek adott beszámolójában feltette a kérdést: az egyezmény valóban az első fényvillanás a sötét alagút legvégén, vagy csak a már kiszabott kivégzés elnapolását jelenti?

A szóban forgó egyezmény hétfőn született az oroszországi Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő több órás tárgyalását követően.

A megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből kivonják a radikális ellenzék, egyebek között az Idlíb nagy részét ellenőrző Hajat Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezetet vezető Dzsabhat Fatah es-Sám (korábbi nevén az an-Nuszra Front) iszlamista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből továbbá ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Putyin hétfőn rámutatott, hogy az orosz felet elsősorban az ellenzéki erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és a hmejmími orosz bázisokra jelentő fenyegetés aggasztja, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a szíriai kormányerők a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát a lázadók utolsó bástyájának számító tartományban.
Erdogan szerint a megállapodás révén sikerült elejét venni egy nagy humanitárius katasztrófának. Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió szíriai menekültet fogadott már be.