2024. április 26., péntek

Kereszt Isten dicsőségére

Jövő szombaton keresztszenteléssel egybekötött ünnepséget tartanak Kelebián

Kelebián a Kizúr István és a Kis Ferenc utca sarkán egy családi ház mellett áll egy kültéri kereszt. Ezt a keresztet Balázs-Piri Mátyás és Losoncz Krisztina emeltette pontosan száz évvel ezelőtt. Ebből az alkalomból Antal (leánykori nevén Balázs Piri) Teréz, és férje, Antal István újraszenteltetik a keresztet, és emléktáblát helyeznek a kereszt mellé. Az idős házaspárt mi is meglátogattuk, hogy többet megtudjuk a kereszt történetéről és a tervezett ünnepségről.

Antal István és Teréz hálásak, hogy megérhették a 100 éves évfordulót (Gergely Árpád felvétele)

Antal István és Teréz hálásak, hogy megérhették a 100 éves évfordulót (Gergely Árpád felvétele)

Amikor megérkeztünk a kereszt mellett lévő házhoz, a hetvenhat éves Antal István fogadott minket, aki nem mellesleg évek óta a Kelebiai Helyi Közösség elnöke. Antal István korát meghazudtoló módon rendkívül energikus személyiség, aki szívesen vezetett körbe minket szép és rendezett kertjében. A kereszt történetét Antal Teréz ismertette, mert az az ő családjának öröksége.

– Ezt a keresztet 1918-ban a nagyszüleim, Balázs-Piri Mátyás és Losoncz Krisztina emeltették saját parcellájukon Isten dicsőségére, ahogy az a kereszt talapzatán is le van írva. Ebben az évben született a nagynéném, aki hastífuszt kapott, de a betegségből sikerült felépülnie. Ezért hálából a nagyapám felállította a keresztet. A kereszt eredetileg a főút mellett állt. Azonban úgy harminc éve a parcella el lett adva. Ekkor mi behoztuk a családi házhoz, ahol jelenleg is áll. Azért van kint az utcán, a kerítés közvetlen közelében, mert a püspökségről azt mondták, hogy nem szabad az udvarban elhelyezni, mert ez nyilvános kereszt volt, és annak is kell maradnia. Előttem édesapám, Balázs-Piri Lukács gondozta a keresztet, aki a kelebiai templom 1937-es felszentelésétől számítva negyven évig, egészen haláláig a pasztorális tanács elnöke volt. Ő nagyon vallásos ember volt, ahogy az egész család is az  – mesélt a kereszt múltjáról Antal Teréz.

A kereszt a falubelieknek is sokat jelent. Főleg az idősebb, vallásos emberek tudnak róla és látogatják. Antal Teréz és István elmondták, hogy függetlenül a vallási ünnepektől, gyakran helyeznek el virágot a keresztnél.

– Szegény megboldogult szomszédasszonyom például minden héten hozott virágot a kereszthez – mondta Antal Teréz, és hozzátette, hogy igyekszik a vallási ünnepeken mindig kidíszíteni a keresztet.

– Egy másik szomszédunk pedig ahányszor elmegy a kereszt előtt, mindig megemeli a kalapját  – tette hozzá Antal István.

Az ünnepségről Antal Teréz a következőket nyilatkozta:

– Mivel most százéves a kereszt, és nagyon örülök, hogy ezt megélhettem, újraszenteljük a keresztet, és egy kis emléktáblát helyezünk el a kereszt mellett. Ezen a táblán azoknak a neve fog szerepelni, akik újraszentelték a keresztet.

Az ünnepségre jövő szombaton, szeptember 22-én kerül sor, 17 órai kezdettel. A keresztnél tartanak egy tábori misét, majd újraszentelik a keresztet és leleplezik az emléktáblát, valamint megemlékezést tartanak a család tiszteletére. Az ünnepség után a ház előtt agapéval kedveskednek mindenkinek, aki eljön az eseményre. Az eseményen Balázs-Piri Mátyás több leszármazottja is jelen lesz.

 – Van egy unokaöcsém, egyedüli, aki még viseli a Balázs-Piri nevet.  Az unokaöcsém most Zágrábban él, de az ünnepségre el fog jönni, és az ő neve is szerepelni fog az emléktáblán  –  mondta Antal Teréz, és hozzátette, hogy nekik két fiuk és egy unokájuk van.

– Ebből a rendezvényből nem akarunk reklámot csinálni, se példát mutatni senkinek. Mi ezt úgy gondoltuk, hogy nekünk, a hálás utókornak, kötelességünk a megemlékezés, emellett hálásak vagyunk azért, hogy ezt a dátumot megélhettük. Az az igazság, hogy mi se vagyunk már fiatalok. Az ünnepségre nem hívunk meg senkit, de szívesen várunk mindenkit, aki úgy gondolja, hogy szeretné tiszteletét tenni a keresztnél. Nem akarunk az ünnepségből nagy rendezvényt kerekíteni. Esetleg, ha szerencsék lesz, és egyik-másik televízió bemutatja, örülünk neki, mert végeredményben ez a mi családi rendezvényünk. Azt szeretnénk, hogy akik most fentről néznek bennünket, azok elérzékenyüljenek, mint mi most –  magyarázta a rendezvény célját Antal István.

– Azt remélem, hogy az utódok közül valaki meg fogja érni a kétszáz éves évfordulót. Talán az ük- vagy a szépunokánk – egészítette ki férjét Antal Teréz.