2024. április 26., péntek

Pusztító volt a Florence hurrikán első napja

Lecsapott a Florence hurrikán az Egyesült Államok keleti partjára. Bár a trópusi ciklon ereje az utóbbi napokban 4-esről 2-es erősségűre csökkent, a 150 kilométer per órás szél és az özönvíz szerű esőzés már első nap komoly károkat okozott.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Több tucat ház vált lakhatatlanná és legkevesebb 100 ezer otthonban szünetel az áramszolgáltatás. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia, Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapotot hirdettek, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. 1400 repülőjáratot törölni kellett. Eddig több mint 1 millió embert evakuáltak, és a csütörtöki vihar után ezrek szorulnak menedékre. Az észak-karolinai kormányzó elmondta: aki eddig nem távozott otthonából, annak pár órán belül "nem lesz kinek telefonálnia", vagyis nem számíthat segítségre.

- A vihar rosszabbik része még hátra van, de mi időben figyelmeztettünk mindenkit. Ezt a természeti csapást csak kitartással, csapatmunkával és türelemmel lehet túlélni - mondta Roy Cooper.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a ciklon csak szombaton fog némileg elcsendesülni, amikor eléri az ország belsőbb részeit, a Florence azonban továbbra is életveszélyes lehet, hiszen a folyók vízszintje rövid idő alatt akár 4 méterrel is megemelkedhet, ami komoly árvizeket okozhat az alacsonyabban fekvő településeken.