2024. április 26., péntek

Kovács István is versenyezhet az Oscar-díjért?

A vajdasági származású rendező bekerült a Student Academy Awards három díjazottja közé

Az Ostrom című filmmel Kovács István, Szegedről indult vajdasági rendező is bekerült a Diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards három díjazottja közé, írja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az alkotás a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában került be az első háromba, de az, hogy arany-, ezüst-, vagy bronzérmet nyer, csak október 11-én derül majd ki, akkor lesz ugyanis a díjátadó Los Angelesben.

Az már biztos, hogy az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően a filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába, így akár az Oscar-díjért is versenybe szállhat majd, ha bekerül a jelöltek közé az akadémiai tagok szavazatai alapján. Magyar filmek esetében erre legutóbb 27 éve volt példa, akkor Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című filmje kapta meg az elismerést. Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Az elmúlt két évben a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Božinović, Mirela Lambić, Radoje Čupić, Nenad Pećinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Ostrom nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; Magyarországon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. Kovács korábbi, Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, tavaly az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmje pedig elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.