2024. április 26., péntek

Kevesebb a devizatartalék

A Szerb Nemzeti Banknak augusztus utolsó napján 11 milliárd 325,7 millió euró volt a devizatartaléka, ami 77,7 millió euróval kevesebb, mint egy hónappal korábban – tette közzé tegnap a központi bank sajtószolgálata. A devizatartalék a hazai forgalomban levő pénzmennyiség 194 százalékos lefedettségét, vagy hathavi exportáru és igénybe vett szolgáltatás értékének felel meg.

A tavaly augusztusi tartalékhoz képest az idei mintegy 1,05 milliárd euróval több.

A devizatartalék nettóban kifejezett összege 9,46 milliárd euró volt, ami 78 millióval kevesebb, mint júliusban.

A Szerb Nemzeti Bank magyarázata szerint az devizatartalékok csökkenésének oka az ország azon igyekezetével magyarázható, hogy nemzetközi viszonylatban minél jobban lefaragja az államadósságot, és csökkentse a külföldi devizák árfolyam-ingadozásából eredő, a hazai valutára gyakorolt hatásokat.

Az országvezetés augusztus folyamán a külföldi hitelek részleteinek törlesztésére, egyes hitelek idő előtti tisztázására és a megfizettetésre érkezett értékpapírok fizetésére mintegy 340 millió eurót fordított.

A nemzetközi bankközi piacon az SZNB 483,3 millió euró pénzforgalmat valósított meg, ami 21,4 millióval több, mint egy hónappal ezelőtt. Az év eleje óta a nemzetközi pénzforgalom elérte a 4,66 milliárd eurót.