2024. április 26., péntek
ZENTA VÁROS ÜNNEPE

Vastapsot kapott a rockopera

Nagy sikerrel mutatták be a városnapi rendezvénysorozat fénypontjaként szombaton este a zentai Városi Sportcsarnokban a Zenta, 1697 című rockoperát. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójaként készült előadás iránt nemcsak a zentaiak, hanem számos más vajdasági település lakói körében is óriási volt az érdeklődés.

A Zenta, 1697 című rockopera bemutatása színháztörténeti pillanatot jelentett (Gergely József felvétele)

A Zenta, 1697 című rockopera bemutatása színháztörténeti pillanatot jelentett (Gergely József felvétele)

A sportcsarnokban összesen ezernyolcszáz néző számára biztosítottak helyet a szervezők, azok pedig, akiknek nem sikerült belépőjegyet szerezniük, a Városháza előtt felállított kivetítőn kísérhették figyelemmel a különleges előadást, amelynek kezdete előtt Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója polgármesteri köszönőlevelet vehetett át Czegledi Rudolftól, Zenta község polgármesterétől abból az alkalomból, hogy az általa vezetett intézmény idén ünnepli fennállásának tízéves jubileumát.

Már a bemutató kezdete előtt is felfokozott hangulat uralkodott. A közönség már másfél órával a műsor kezdete előtt gyülekezni kezdett, hiszen mindenki szeretett volna megfelelő helyet találni magának az adott szektoron belül. Az izgalom azonban természetesen nemcsak a nézői, hanem az alkotói oldalon is érezhető volt.

– Nagyon izgalmas időszak áll mögöttünk. A munkafolyamat minőségi volt és izgalmas, csak egy kicsit rövid, ennek ellenére megpróbáltuk kihozni belőle a legtöbbet – mondta a bemutató kezdete előtt Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a rockopera rendezője, aki örömének adott hangot az óriási érdeklődés miatt, majd reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy egy év múlva már a produkció élőzenével gazdagított formájával térhetnek vissza Zentára.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója a szerepére koncentrálva várta az előadást, és közben elmondta, nagy büszkeséggel tölti el, hogy egy ilyen kooperatív munka jöhetett létre, amelynek gyümölcsét együtt élvezhetik a Soproni Petőfi Színház tagjaival, a Sopron Balett táncosaival, a vajdasági néptáncosokkal, a zentai gyermekekkel és természetesen az összes nézővel, aki megtisztelte őket.

A várakozás nem volt hiábavaló, hiszen valóban fantasztikus rockoperát láthatott a közönség, aminek páratlanul erős zenéjét Szarka Gyula készítette, a Ghymes együttes alapító tagja, akinek egyedi stílusa megkérdőjelezhetetlen. Munkájában valóban ott volt az az egyedi hangzás, amitől mindenkor felismerhető az alkotó. Az előadást követően elmondta, nagyon megható volt számára, hogy azon a helyszínen mutathatták be a darabot, ahol egykor maga a zentai csata zajlott.

– Olyan helyszínen adtuk elő a darabot, ahol maga a történelmi esemény is zajlott, ami Európa-szintű esemény volt, és amire mi, magyarok, mind büszkék lehetünk. Nemcsak itt, hanem mindenütt a Kárpát-medencében, hiszen ez meghatározta a további létünket is. A keresztény összefogás akkor működött, sikerült kiszorítani az oszmán birodalmat a Kárpát-medencéből, ezért tudunk most itt magyarul beszélgetni – fejtette ki a zeneszerző.

Részlet a Zenta, 1697 című rockoperából (Gergely József felvétele)

A nézők színvonalas és látványos produkciót láthattak a zentai sportcsarnokban (Gergely József felvétele)

Maga a darab pedig kinek okozhatna nagyobb büszkeséget, mint a helyieknek, azoknak a vajdaságiaknak, azoknak a zentaiaknak, akik emelt fővel tiszteleghetnek az előtt a jeles történelmi esemény előtt, amelynek napján ünneplik ma is a város napját.

– A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház valóban színháztörténelmet írt, hiszen a Délvidéken nagyon régen láthattunk történelmi témájú rockoperát. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen csodálatos előadásban lehetett részünk, ami amellett, hogy fontos eseményt dolgoz fel, nagyon színvonalas is – fogalmazott a bemutató után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere.

– A zentaiak számára mindig is fontos volt ez az esemény. A zentai csata 300. évfordulójáról is méltó módon emlékeztek meg. Azóta a szívük mélyén mindig ott volt, hogy zenei, színpadi mű formájában is meg kellene örökíteni. Két rockopera is készült abban az időszakban, de sajnos egyik sem került olyan formában színpadra, mint a mostani. Azt hiszem, azoknak a próbálkozásoknak méltó lezárása a mostani bemutató, hiszen egy világra szóló csatának állít emléket – magyarázta lapunknak nyilatkozva mgr.Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

– Amikor a zentai csata híre eljutott Bécsbe, akkor a bécsiek úgy ünnepelték Savoyait és az itteni győztes sereget, hogy egy hatalmas táblát tűztek ki, „Vienna ad Zentam servata”, azaz Bécs Zentánál megvédetett. Azt hiszem, ennél fontosabb üzenete egy ilyen előadásnak nem is lehetne. Úgy gondolom, büszkék lehetünk arra, hogy egy ilyen csata örökösei, őrzői lehetünk. Ez az előadás is abban erősített meg bennünket a kiváló zenével, szöveggel és előadással, hogy büszkék lehetünk arra, hogy délvidéki magyarok vagyunk – tette hozzá az MNT elnöke.

Az előadás sikerességét azonban nemcsak az ősbemutató utáni beszélgetések igazolták, hanem az a percekig tartó vastaps is, amit állva kapott a színészgárda a sportcsarnokban megjelent ezernyolcszáz nézőtől, akik egy rendkívül színvonalas és látványos produkciót láthattak a zentai sportcsarnokban, olyat, amelyre minden bizonnyal még sokáig emlékezni fognak.