2024. április 26., péntek

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét

Aleksandar Vučić nyomatékosította, nem fegyverekkel kell megoldani a problémákat, hanem párbeszéddel, a béke megőrzésének reményében

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ugyanakkor az albánokkal békés megegyezésre törekszik – mondta Kosovska Mitrovicában Aleksandar Vučić.

A szerb elnök beszédében szót ejtett a történelemről, a határokról, a szerb-albán viszonyról, ugyanakkor egy több elemből álló fejlesztési stratégiát is bejelentett, amelynek célja a koszovói szerb közösség szülőföldön való megtartása.

A szerb államfő majdnem egy órás beszédében egyebek között leszögezte, semmilyen írásos dokumentum nincs az albánokkal való megegyezésről, amely mentén folynának a tárgyalások a két fél között. 

Nem a határok kérdésével kell foglalkozni, hanem inkább a koszovói szerbek jogait kell erősíteni Koszovóban, harcolni azért, ami jár nekik - mondta Aleksandar Vučić. 

Az albánok Koszovóban a vízumliberalizációért küzdenek, míg a szerbek az Európai Unió tagjává szeretnének válni - hangsúlyozta a szerb elnök, majd megállapította, hogy tulajdonképpen mindkét fél egy jobb, élhetőbb jövőt szeretne garantálni saját népének. A helyi szerbekhez szólva azt mondta, Belgrád pénzügyi segítségével a tíz, többségében szerbek lakta községben hamarosan számos beruházás valósulhat meg, amelyek a munkahelyteremtést, a szülőföldjükön való boldogulást segítik elő.

Ezekkel a befektetésekkel szeretnék megteremteni a biztonságot és a jövőt a Koszovóban élő szerbek számára - szögezte le a szerb államfő. Aleksandar Vučić nyomatékosította, nem fegyverekkel kell megoldani a problémákat, hanem párbeszéddel, a béke megőrzésének reményében.