2024. április 26., péntek

Hol és hová tartunk?

Kiadók Magyarkanizsán

Az írótábor második napjának délutánján a kiadók képviselői számoltak be eredményeikről, terveikről az Art Caféban.

Az Életjel tavaly négy könyvet adott ki, tudhattuk meg Beszédes Valéria elmondásából. Folytatták és lerótták Kosztolányi és Csáth iránti tiszteletüket, a Kosztolányi család bácskai vonatkozását járták végig Hicsik Dóra jóvoltából, továbbá dr. Káich Katalin tanulmányait is kiadták a Jelenbe áthajló múlt címen, emellett Csorba Bála Temerini kenyere is náluk jelent meg, valamint Gulyás József verseskötete, amit be is mutattak Magyarkanizsán péntek délután. „Kell lenni egy órának, amikor mindenki összeomlik” – Gulyás költészetébe belefeledkezhetett a közönség.

A Forum Könyvkiadó Intézet nevében Virág Gábor hozott két olyan könyvet, melyek az elmúlt időszakban jelentek meg. Az egyik a Gobby Fehér Gyula: Mintha más írta volna című novellagyűjteménye, mely épp egy nappal ezelőtt jelent meg, a másik pedig az aracsi pusztatemplomról szól, egy konferencia anyagát tartalmazza. A kiadó idei évét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál határozta meg, ahol ugyebár Szerbia volt a díszvendég, ennél is inkább nagyobb figyelmet fordítottak a műfordításokra.

Az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke képviseletében dr. Csányi Erzsébet mondta el, hogy a tudományos publikációkkal kilógnak ugyan a sorból, épp ezért lehetnek is hiánypótlóak. Emlékeztetett arra is, hogy a tudományos munkáknak komoly mércéknek kell megfelelniük. A Tanszék 1959 óta próbálja ezt az utat járni. Magyarkanizsán folyóiratokat és tanulmányköteteket mutatott be, disszertációkat láthattak az érdeklődők.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetből Gondi Martina mondta el, úgy érzi magát, mint az elhangzott Gulyás-versben, mint akinek kihúzták a gerincét, mert az intézet elsősorban nem szépirodalmi kiadványokat jelentet meg. Jelenleg arra törekszenek, hogy a tudományosságnak maximálisan megfeleljenek, ugyanakkor meg kívánják szólítani azokat a területeket is, melyek nem kerülnek a kiadói térbe más kiadóknál, ilyen például a helytörténetírás is. Idén és jövőre is az első világháború évfordulója kapcsán azokat a helyi kutatásokat szeretnék közreadni, amelyek a helyi áldozatokra vonatkoznak. Bicskei Zoltán A szív sorsa és Roginer Oszkár a Jugoszlávai magyar irodalom terei c. könyvei is náluk jelentek és jelennek meg.

A zEtna Kiadótól Beszédes István érkezett Magyarkanizsára, aki Lennert Móger Tímeát, Szögi Csabát és Balázs Attilát szólította a nézők elé, akik saját köteteikből olvastak fel az érdeklődőknek.

A Tisza-parton a Slam poetry Vajdaság tagjai, Mészáros Péter, Gömöri Eszter szórakoztatták a slam-kedvelőket, majd ezt követően bemutatták Gobby Fehér Gyula és Vicsek Károly koprodukcióját, a Zöld hajú lány vajdasági rockopera filmváltozatát.

Péntek délelőtt Krnács Erika és Zsoldos Ervin a Mátyás királyról szóló műsorával az oromi, az oromhegyesi és a horgosi iskolában lépett fel.