2024. április 26., péntek

Kommunkiációs zárlatot rendelt el az államfő

Aleksandar Vučić államfő, a koszovói látogatásával kapcsolatban elrendelte, hogy a katonaság, a rendőrség és a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) szakítsanak meg mindenféle kommunikációt a KFOR-ral, illetve azokkal az albán vagy nemzetközi képviselőkkel, akik Koszovón dolgoznak – jelenti a Tanjug hírügynökség.

Egyelőre bizonytalannak tűnik az államfő koszovói látogatása, Vučić a végső döntését feltehetően ma estére hozza meg.

A Večernje Novosti című napilap beszámolója szerint Aleksandar Vučić péntek estig rendelte el a kommunikációs zárlatot, akkor tér ugyanis vissza Brüsszelből, ahol a Koszovóval fenntartott viszonyról tárgyal Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A korábbi tervekben az is szerepelt, hogy tárgyalóasztalhoz ül Hashim Thaci koszovói elnökkel, ám Ivica Dačić külügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli híradójában közölte: nem biztos, hogy lesz elnöki találkozó, minden a helyszínen dől el.
A kommunikációs zárlat, illetve a megváltozott brüsszeli tervek hátterében az áll, hogy Aleksandar Vučić szombaton Koszovóba akar látogatni, ám csütörtökön Kadri Veseli koszovói házelnök kijelentette: Pristina ugyan engedélyezte a szerb elnök látogatását, de ez az engedély bármikor visszavonható, ha a helyzet instabillá válna. Úgy fogalmazott: "Ha úgy döntünk, hogy nem jöhet, akkor nem léphet be Koszovóba. Engedély nélkül is próbálkozhat, de akkor úgy járhat, mint az a másik (Marko Đurić)". Marko Đurićot, a kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetőjét márciusban letartóztattak, majd kiutasítottak Koszovóból, mert állítólag engedély nélkül lépte át a határt.
Nebojša Stefanović belügyminiszter fenyegetésnek minősítette a koszovói házelnök kijelentését, és azt üzente Kadri Veselinek: ne tegyen semmilyen lépést a szerb elnök ellen, mert ha bármi is történik Aleksandar Vučićtyal Koszovóban, mindenki tudni fogja, ki azért a felelős.