2024. április 26., péntek

Előállították Végh Enikő támadóját

A rendőrség gyorsan kézre kerítette a tettest – Sorra ítélték el az esetet az ügyvédi szervezetek

A belgrádi rendőrség tegnap letartóztatta és 48 órás előzetesbe helyezte dr. Végh Enikő újvidéki ügyvéd támadóját, S. S.-t (72), akit az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítanak. Hamarosan bűnvádi feljelentést tesznek ellene, és az újvidéki Alapfokú Ügyészségre szállítják meghallgatásra.

Az újvidéki Alapfokú Bíróság épülete, amelyben a támadás történt

Az újvidéki Alapfokú Bíróság épülete, amelyben a támadás történt

Mint ismeretes, az újvidéki Alapfokú Bíróságon tegnapelőtt egy, a rendőrség számára korábbról ismert személy ököllel fejbe ütötte dr. Végh Enikő ügyvédet. A bíróság folyosóján okiratainak a hitelesítésére várt, amikor a férfi hirtelen hátulról rátámadt. Az ütéstől az ügyvédnő összeesett. Végh Enikőt elsősegélyben részesítették, megállapították, hogy testi sérülést szenvedett a fején, és a sürgősségi osztályra szállították. Irodájában megerősítették, hogy az elkövető a másik fél egy éppen folyamatban levő bírósági perben.

GYORS ELJÁRÁS ÉS SÚLYOS BÜNTETÉS KELL

Az utóbbi időben valóban meghatározó jelenséggé váltak az ügyvédek ellen intézett támadások – mondta el lapunknak nyilatkozva Losoncz Dávid temerini ügyvéd.

– Az ember akkor eszmél rá igazán, hogy ezek az esetek tényleg megtörténnek, amikor olyan személyeket is támadások érnek, akikkel hetente találkozik, egyeztet, beszélget. Túl sok hasonló hírt hallhattunk az elmúlt időszakban. Nagy baj, hogy mindig ugyanannak a forgatókönyvnek az ismétlődését láthatjuk: megtörténik a bűncselekménynek minősülő incidens, utána viszont nem következik semmiféle olyan állami beavatkozás, ami megakadályozná, hogy a jövőben újra előforduljanak ilyen esetek.

Losoncz szerint nem az a kulcsprobléma, hogy a rendőrség gyorsan vagy lassabban végzi a munkáját, meglátása szerint ezen a téren nincs baj. A baj inkább az, hogy nincsenek olyan átfogó intézkedések, amelyeknek nyomán a későbbiekben teljesen elhanyagolható számban fordulnának elő támadások.

– Szerintem olyan megoldás kormányszinten nem létezik, ami egycsapásra megoldaná a problémát. Egyedül az tudna erős üzenetet küldeni, ha hatékony, gyors büntetőeljárás során súlyos büntetésre ítélnék az elkövetőt, teszem azt, letöltendő börtönbüntetésre. Ez az egyetlen olyan intézkedés, ami javíthat a helyzeten. Nincs az az új jogszabályi környezet, ami ennél többet hozhatna. A bíróságnak nem felfüggesztett börtönbüntetést kell kiszabnia, hanem letöltendőt – húzta alá Losoncz Dávid.

TÁMADÁS AZ IGAZSÁGÜGYI RENDSZER ELLEN

Az ügyvédnő elleni támadást közlemény formájában határozottan elítélte még aznap az igazságügyi minisztérium, arra szólította fel az illetékes szerveket, hogy mihamarabb találják meg az elkövetőt, és állítsák az igazságszolgáltatás színe elé. A minisztérium egyébként emlékeztetett, hogy megalakult egy állandó munkacsoport, amelynek feladata az ügyvédek helyzetének javítása és bűnvádi-jogi védelme.

„Az ügyvédek ellen elkövetett támadások a joguralom elleni támadásnak számítanak, ezért minden illetékes intézménynek fel kell lépnie, hogy hatáskörükhöz mérten megfékezzék az ehhez hasonló eseteket” – áll az incidenst követően kiadott hivatalos közleményében.

Elítélte és gyors igazságszolgáltatást követelt a Végh ellen elkövetett támadás miatt a Vajdasági Ügyvédi Kamara, úgy fogalmaztak, hogy az ügyvédek ellen elkövetett minden támadás a szerbiai igazságügyi rendszer ellen elkövetett támadásnak minősül. A Vladimir Beljanski elnök által aláírt tegnapi közlemény üdvözli a tettes gyors előállítását, s reményét fejezi ki, hogy a hatóság gyors munkavégzése meggátolja a jövőben a hasonló leszámolások megismétlődését.

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet tegnap úgyszintén mély aggodalmát fejezte ki a legújabb történések miatt, „amiatt a sajnálatos eset miatt, hogy a jogásztársadalom neves tagját, dr. Végh Enikő ügyvédnőt munkájának végzése során támadás érte”, továbbá mélységesen elítélte a cselekményt. Mint azt a kiadott közleményben hangsúlyozzák, az igazságszolgáltatás fontos elemét képező ügyvédi tevékenység biztonságos és zavartalan ellátása elsődleges érdeke társadalmunknak. Emlékeztetnek: a Szerbiai Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a hivatását végző ügyvéd elleni támadás elkövetője az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményét követi el, és súlyos testi sértés okozása esetén akár tíz év börtönbüntetéssel sújtható. „Felszólítjuk ezért az illetékes állami szerveket, hogy gyorsan és céltudatosan járjanak el az ügyben” – áll a jogász egylet közleményében.

VÁLTOZÁSOK A TÖRVÉNYKÖNYVBEN

A minisztériumi közleményben említett munkacsoport megalakításának sajnos egy korábbi apropója is van: Dragoslav Miša Ognjanović belgrádi ügyvéd meggyilkolása. A férfit a fia szeme láttára ölte meg egy továbbra is ismeretlen elkövető július 28-án. Fia, Petar (26) biztonságáról azóta a rendőrség gondoskodik. Az ügyvédet hét lövés érte. Ezt követően a Szerbiai Ügyvédi Kamara tagsága tiltakozása jeléül egy hétre felfüggesztette a munkáját. Az ügyvédi kamara követelte, hogy alakuljon meg a munkacsoport, amely majd felülvizsgálja az utóbbi tíz évben ügyvédek ellen elkövetett támadásokat. Ebben az időszakban 50 ügyvéd ellen történt támadás.

Augusztus közepén a kormány illetékesei is bejelentették: változik az ügyvédek elleni támadások büntetéspolitikája. Új bűncselekménnyel bővülhet a büntető törvénykönyv – erősítette meg Nela Kuburović igazságügyi miniszter, mondván, hogy az új cikkely nyomán külön bűncselekménynek minősülne az ügyvédek elleni támadás. Az igazságügyi minisztérium kész megtenni a szóban forgó módosítást, mivel értékelése szerint ez egyik módja az ügyvédség védelmének – emelte ki a tárcavezető, majd azt is elmondta, hogy azért kell külön bűncselekményként beemelni a büntető törvénykönyvbe az ügyvédek elleni támadást, mert ennek a hivatásnak a képviselői nem minősülnek hivatalos személynek. A törvénymódosítást kidolgozó munkacsoportnak az igazságügyi minisztérium munkatársai, az ügyvédség képviselői, bírák, ügyészek és a belügyminisztérium munkatársai lesznek a tagjai – mondta Kuburović, hozzátéve, hogy a munkacsoport napokon belül megalakulhat. A munkacsoport egyik feladata lesz felülvizsgálni az ügyvédek elleni korábbi támadások okán indult eljárásokat, górcső alá venni az eddigi jogi keretet, és megfogalmazni, hogy miként lehetne jobbá és biztonságosabbá tenni az ügyvédség helyzetét.