2024. április 26., péntek

A harcok hevében rabok százai szöktek meg

Folytatódnak a harcok Líbia fővárosában, ahol a nemzetközileg elismert egységkormány (GNA) vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett. Tripoliban még a múlt hétfőn kezdődtek az összecsapások.

A fegyveres konfliktus főként a város déli részét érinti, amelyet egy közeli település milíciái támadtak meg. A GNA-hoz hű csoportok igyekeznek visszaverni a betolakodókat, ám ez eddig nem sikerült.

Az egy hete tartó lövöldözésekben legalább 47-en meghaltak, több mint százan megsebesültek, köztük civilek is.

Az ENSZ által 2016-ban kinevezett és azóta kitartóan támogatott egységkormány közleményben ítélte el a támadást, illetve a harcokat, amelyeket szerinte „törvényen kívüli bandák” kezdeményeztek. António Guterres, a világszervezet főtitkára is óvott az erőszaktól. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország pedig az összecsapások azonnali leállítására szólította fel a szemben állókat. Közös közleményben elfogadhatatlannak nevezik a törvényes kormány meggyöngítésére és az országban tapasztalható válság politikai megoldására tett erőfeszítései ellen irányuló akciókat.

A felszólítások eddig hatástalanok maradtak. A csetepatékat azonban nem mindenki ítélte el. Sőt alighanem többen örülnek is a legújabb felfordulásnak. Közéjük tartozik az a legalább négyszáz rab is, akik a harcok keltette zűrzavarban megszöktek Tripoli egyik börtönéből. Előbb lázadást robbantottak ki, majd tömegesen megrohanták és áttörték a létesítmény kapuit. A különleges „haditett” sikere után a tehetetlen őrség szeme láttára szétfutottak, majd szétszóródtak a városban.

Mindez arra utal, hogy az egységkormány még mindig képtelen ellenőrzése alatt tartani a fővárost. Az ország többi részéről nem is beszélve, ahol Moammer Kadhafi korábbi elnök-diktátor 2011-es megbuktatása és likvidálása óta káosz uralkodik.

Líbiát fegyveres bandák, törzsi seregek, milíciák, hadurak ellenőrzik. Az országba iszlamista-dzsihadista terrorszervezetek és embercsempészek is befészkelték magukat. Az Iszlám Állam saját központot is létrehozott, s az 1770 kilométeres líbiai tengerpart egy szakaszát is felügyeli.

A Földközi-tenger mentén néhány körzetben az al-Kaida és több, hozzá köthető fanatikus csoport, valamint más terrorszervezet is megvetette a lábát. Az EU-ba illegálisan bejutni szándékozók jó része is innen indul útnak.

A helyi kiskirályok féltve őrzik birodalmukat. Egy részük pedig az államhatalmat is meg akarja szerezni. Az ENSZ által támogatott Fajez esz-Szarradzs GNA-miniszterelnök azonban tartós megoldást és békét szeretne.

Líbia stabilitása Európa szempontjából különösen fontos. Az illegális migránsok és menekültek egy része ugyanis még mindig innen indul útnak az ókontinensre. A helyzet rendezése, illetve egy erős központi kormány, stabil líbiai államhatalom, továbbá megbízható, egységes hadsereg és rendőrség kialakítása ezért Európának is érdeke.