2024. április 26., péntek

Megszépült és megújult az iskola

Évnyitó ünnepség a horgosi általános iskolában

Tanévnyitó ünnepségre gyülekeztek tegnap délelőtt Horgoson a Kárász Karolina Általános Iskola udvarán az intézmény diákjai és tanárai. A horgosi iskolában és a hozzá tartozó kispiaci kihelyezett részlegben 501 tanuló kezdte meg a tanévet 39 osztályban, közülük 56-an először ültek be az iskolapadba (tavaly 81 elsős kezdte meg a tanulmányait).

A tanévkezdés alkalmából az iskolába látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, aki sikeres tanévet kívánt minden tanulónak és a tanáraiknak:

– Mindig örömmel látogatok el a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolába, ahol folyamatos az építkezés, folyamatosan szépül és korszerűsödik a tanintézmény. Tartományi támogatásból 2017-ben összesen mintegy 6 millió dinárt biztosítottunk az iskola felújítási munkálataira. Az akkor megkezdett renoválás, többek között az ablakok cseréje, az idén nyáron fejeződött be, és szeptember elsejével a diákok és szüleik már megtapasztalhatták a kedvező változásokat a tornateremben is.

Vajdaság-szerte voltak és vannak iskolafejlesztések, több oktatási intézmény is megújult az iskolakezdésre. Az oktatásba, a jövő generációinak a nevelésébe többszörösen megéri befektetni, hiszen velük a jövőt építjük, a jövőnkbe, a megmaradásunkba fektetünk be. Az új, szebb környezetben a pedagógusok is szívesebben, nagyobb lelkesedéssel dolgoznak. A tanárok munkáját meg kell becsülni, ami hamarosan meg fog mutatkozni a pedagógusok fizetésének a javulásában is – mondta többek között Nyilas Mihály a horgosi általános iskola évnyitó ünnepségén, amelyen jelen volt Vass Zoltán, a magyarkanizsai községi tanács ifjúsági és sportmegbízottja, és Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácselnöke.

Szekeres Valentin iskolaigazgató az egybegyűltekhez szólva megköszönte az oktatási titkárság hatékony támogatását, amelyből be tudták fejezni az ablakok cseréjét, amivel 25–30 százalékos energia-megtakarítást érhetnek el a fűtési szezonban. Idén ősztől az iskola megkapta az élelmiszer-biztonsági tanúsítványt, ami a diákok egészségvédelme szempontjából nagyon fontos körülmény.

Az iskola udvara is megszépült, amelyet szinte teljesen önerőből, az önkormányzat, a közvállalat, a helyi vízművek támogatásával és adományokból valósítottak meg. A helyi öntödés például hat öntöttvas padot adott, a kandeláberek is hagyományos kivitelűek, és mindez nagyban hasonlít az 1900-ban épült iskolaudvar kinézetére. Az épület előtt parkolókat alakítottak ki, és a zöldövezetet is rendezték. Minden a horgosiak, a közösség összefogását, a közösségünkért való tenni akarást példázza.