2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREK

Mavrák Béla fellépése a Filharmonikusokkal

A 33. Sörnapok keretében Nagybecskerek főterén csütörtökön este több mint tízezer ember előtt lépett fel a hetventagú Nagybecskereki Filharmonikus Zenekar, az újvidéki Big Band és a szólisták, köztük Mavrák Béla világhírű tenor.
Hogy a Sörnapok szokványos zenei kínálatát érdemes volt bővíteni komolyabb zenei értékekkel, azt a Nagybecskereki Filharmonikusok évről évre látogatottabb koncertjei bizonyítják.
– Ez a koncert tette ezt a rendezvényt olyan magas kulturális színvonalra, amelyet ez a város meg is érdemel. Az ok, ami végett személy szerint ide látogattam, az Mavrák Béla világhírű tenor énekesünk föllépése, mondja Tóth Glemba Klára.
Mavrák Béla gyermekkorát és fiatalságának egy részét Nagybecskereken és Szentmihályon töltötte. Itt indult zenei karrierje is. – Természetesen másmilyen emóciókat vált ki az itthoni föllépés. Itt nőttem fel. És ezek emlékek a gyerekkoromból. Mindig kis lámpalázam van idehaza, jobban izgulok, mint a világszínpadokon. Mert ott, ha megtanultuk a show-t, előkészítettük, aztán világszerte százszor előadjuk ugyanazt. És ott már kimegyek a színpadra és rá se gondolok. Többször fölébredek reggel, azt se tudom, hogy melyik országban vagyok, melyik hotelban, vagy melyik városban. Ez megtörténik. De ez idehaza egy egész más kihívás, hisz itt vannak a barátaim, a rokonaim, az emberek, akik talán még nem is hallgattak idáig, nyilatkozta a művész.
A közönség soraiban voltak olyanok, akik még emlékeznek az operaénekes itthoni éveire. – Kis korom óta ismerem. Azokból az időkből, amikor még kis kazettákat adtak ki. Nem beszélve arról, hogy apai nagymamám szentmihályi, és a szomszédban, nem messze onnan laktak Mavrákék. Követjük a munkásságát, és élveztük a mai estét, nyilatkozta Lébhaft Mária.
Mavrák Bélának ez volt a harmadik fellépése Nagybecskereken. Nem volt könnyű összehozni az évi több mint száz fellépés és szakmai előadások sora mellett. Tiszteletdíj nélkül vállalta, mint mondja, ajándékul a városának. Erre szánta nyári szünetét.
– Mi, nagybecskerekiek, nagy lokálpatrióták vagyunk. Tisztelet minden zenei csillagnak, aki hozzánk érkezik, de mégis a Nagybecskereki Filharmónia és Mavrák Béla, a nagybecskereki tenor a miénk, mondta Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.
A közönség a 80-as évek slágereiből hallhatott válogatást. Mint kiderült, ezt a zenét ma is minden korosztály kedveli. Egyes dalokat ebben a feldolgozásban Nagybecskereken adták elő először.