2024. április 26., péntek

Mi újság az egészségházban?

A Szabadkai Egészségház szeptember harmadikától közvélemény-kutatást szervez, amelynek keretén belül arra keresik a választ, hogy a helybeli nők a szülést követően mennyi ideig szoptatják gyermekeiket. Az intézmény tavaly már végzett ilyen felmérést, és 925 anya válaszai alapján elmondhatjuk, hogy a nők legnagyobb része, több mint hatvan százaléka, gyermekét hat hónapnál tovább szoptatja. A felmérést az Egészségház Egészségfejlesztő és Betegségmegelőzési Központja végzi. Mindezt a pénteki sajtótájékoztatón tudtuk meg Mihaela Budimskitől, a Szabadkai Egészségház kommunikációs munkatársától, aki emellett szót ejtett az intézmény elmúlt hónapokban végzett tevékenységéről és jövőbeni terveiről.

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

Mint megtudtuk, az egészségház mentőszolgálatát augusztusban 1300 alkalommal riasztották, ami megfelel a többéves átlagnak, ugyanakkor az intézmény technikusai mintegy 800 transzportot végeztek el. Mihaela Budimski szót ejtett arról is, hogy a mögöttünk álló hónapban megnőtt az allergiás tünetekkel jelentkező betegek száma, és az októberig tartó virágzási időszakban fokozott óvatosságra intik a pollenre érzékeny személyeket.

Az intézmény részt vesz az EuReCa Srbija elnevezésű projektumban, amelynek részeként több képzést is tartanak az elkövetkező időszakban azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valakinek például az utcán leáll a szíve.

Az egészségház ugyanakkor értesíti a polgárokat, hogy szeptember elsejétől az intézmény specialista-konzultációs szolgálatában nem végeznek neuropszichiátriai vizsgálatokat, a szakorvos nyugdíjba vonul.