2024. április 26., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Két perc Európáig

Felejthetetlen éjszakáról, a sírból visszahozott álomról és a Crvena zvezdát megillető helyről beszéltek a szerdai meccs után a belgrádi klub játékosai és vezetői. A Red Bull Arénában játszott telt házas mérkőzésen szerb szurkolók sokasága támogatta Milojević edző gárdáját, ez a plusz pedig könnyen lehet, hogy a továbbjutáshoz segítette a csapatot.

A találkozót a Salzburg kezdte jobban, az első félidőben ők uralták a pálya szinte minden szegletét, a 45. percben pedig megérdemelten szereztek vezetést. A második játékrész rémálomszerűen folytatódott a szokatlan idegenbeli mezében játszó Zvezdának, hiszen alighogy elhangzott a kezdő sípszó, már 2:0-ra vezettek az osztrák bikák. Az összecsapás egyébként is feszült hangulatban zajlott, egy óra elteltével viszont teljesen elszabadultak az indulatok, amikor Pongračić egy felugrás után fejbe rúgta Milan Pavkovot. A dulakodásnak Cüneyt Çakir vetett véget két kiosztott sárga lappal. A török bíró arra viszont képtelen volt, hogy akadályt állítson annak, ami ezután következett: a Crvena zvezda két perc alatt létrehozta magának az Európába és a BL-be vezető utat. Mindkét gólban elévülhetetlen érdemei voltak Degeneknek és El Fardou Bennek, hiszen gyakorlatilag az ő párosuk hozta össze az egyenlítéshez szükséges találatokat. Bár egy harmadik, osztrák hálóban landoló labda nyilvánvalóan nyugtatólag hatott volna minden a helyszínen és otthon ülő szurkolónak, a hátralévő időben nem változott az eredmény. Ami a lefújás után következett, az maga volt a szerb futball gyönyöre. A Red Bull Arénában őrjöngő nyolcezres szerb tömeg a pályára szaladt, s fittyet hányva a biztonsági előírásoknak, mámorukkal elárasztották a gyepszőnyeget. A külföldi focitéren csak Red Star Belgrade-ként ismert együttes a megnyert, 1991-es bajnokcsapatok Európa-kupája után újra a legrangosabb sorozatban versenyezhet majd.

Az Európai Labdarúgó-szövetség döntésének értelmében ráadásul a BL-csoportkörben már nem kell zárt kapuk mögött játszaniuk a belgrádiaknak, így a balkáni mentalitás talán újabb löketet adhat a fűre lépő játékosoknak.