2024. április 26., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

A BL egyelőre nagy falat

Helder Lopes „szárnyakat kapott” Fiola érintésétől (Fotó: Beta/AP)

Helder Lopes „szárnyakat kapott” Fiola érintésétől (Fotó: Beta/AP)

A székesfehérvári Vidi FC meglehetősen nehéz helyzetből várta az athéni AEK elleni visszavágót, hiszen egy héttel korábban hazai pályán szenvedett 2:1-es vereséget. Marko Nikolić, a magyar csapat edzője bízott a továbbjutásban, és két támadóval küldte fel együttesét a pályára. A mérkőzés első szakaszában a piros-kékek visszaálltak, nem rontottak neki az ellenfélnek, majd az eleredő esőben kiegyenlítettebbé vált a játék. A második játékrész elején Fiola Attila buta szabálytalanságot követett el a tizenhatoson belül, a talán kissé szigorúan megítélt büntetőt pedig Mantalosz értékesítette. Az eleddig sem túl rózsás helyzet még rosszabbá vált, ám a Vidi nem adta fel, az 57. percben Lazović a leshatárról ugratta ki Negót, aki higgadtan átemelte a görögök kapusát. A székesfehérváriak küzdöttek az újabb gólért, amellyel kiharcolhatták volna a hosszabbítást, de sem Ščepović, sem az első találat jegyzője nem tudta átverni Barkaszt. Az AEK a meccs utolsó harmadában a fair play határait súrolva próbálta húzni az időt: előbb a hálóőr lába görcsölt be, később többen egyszerre feküdtek le fájdalmukban a fűre, a legvégső pillanatokban pedig a szögletzászló környékén dugták el a labdát. Az eredmény maradt 1:1, összesítésben az athéniek nyertek 3:2-re, ezzel kvalifikálták magukat a BL-csoportkörbe.

Nikolić az összecsapás után úgy nyilatkozott, kavarognak benne az érzések, mert büszke arra, ahogyan csapata játszott az idegenbeli pályán, ugyanakkor szomorú, mert nem tudtak bejutni a BL-be. „A játékosok mindent megtettek, de hiányzott egy kis szerencse a párharc során” – tette hozzá zárásképp. A lefújást követően a játékoskijáróban a párharchoz nem illő dulakodás alakult ki, Hult és Lazović sárgát, Livaja piros lapot kapott.

Egyelőre úgy tűnik, a BL túl nagy falat a magyar csapatoknak, de a mutatott játék biztató, és az elmúlt években folyamatos fejlődés látható a Vidinél, amely a 2017/2018-as szezonban az El-ben versenyez majd. Az NB I. bajnokát tárt karokkal várja a második legrangosabb európai kupasorozat, melynek mezőnye ma este válik teljessé.