2024. április 26., péntek

Mátyás deák

Bácsfeketehegyen és Bajsán járt a Szekér Színház

A leányfalusi Szekér Színház évről évre visszatér Vajdaságba, és érdekes színdarabokkal lepi meg a közönséget.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Ez alkalommal Kisfaludy Károly Mátyás deák című darabját hozták el. Az előadást pénteken a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban, majd szombaton a bajsai Etnoház szabadtéri színpadán mutatták be. A darab rendezője, a vajdasági származású Póka Éva arról számolt be lapunknak, hogy a Mátyás-év apropóján esett választásuk épp erre a Kisfaludy-darabra.

– Én Kisfaludy Károly szerelmese vagyok, így ez már a negyedik Kisfaludy-darab, amit készítünk. Ez eredetileg egy nagyon rövid darab, mindössze harminc perces. Épp ezért mi nagyon körbetűzdeltük reneszánsz zenével, és egy kicsit loptunk Szép Ernőtől is, mivel neki van egy csodálatos mesés kötete. Egy kicsit összekomponáltuk Szép történeteit Mátyás királyról Kisfaludy darabjával, és így jött össze ez a 45–50 perces színmű. Tudjuk, hogy Mátyás mindig álruhába öltözött, és ez a darab is erről szól. Mindemellett Kisfaludy rengeteg történelmi tényt visz bele, így ez nem simán egy zenés, vidám darab. Természetesen van benne szerelmi vonal is, mert szerelem nélkül nincs jó darab – számolt be a rendező, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a darabhoz anyagi támogatást nyújtott a Nemzeti Kulturális Alap és Leányfalu önkormányzata.

Póka a Szekér Színház kapcsán elmondta, hogy 17 évesek, és ennyi ideje járják az országot és az egész Kárpát-medencét. Vajdaságban már több, mint 10 alkalommal jártak, és a jövőben is folytatni szeretnék ezeket a missziókat, fogalmazott. Jövő évben a Liliomfit fogják színre vinni, és a tervek szerint ismét elhozzák Vajdaságba is.

A Mátyás deák színdarabot Póka Éva rendezte, a jelmez- és díszlettervező pedig Pilinyi Márta volt. A zenei kíséretet Rossa Levente és Bencze Balázs biztosította. A darabban fellépett: Tóth Tamás, Beszterczey Attila, Ruzsicska László, Némedi V. Tímea és Incze Máté.