2024. április 26., péntek

Ötezer fürdőző egy hét alatt a Topolyai-tavon

A rendezvények és más üdülési lehetőségek vonzzák a turistákat Topolya községbe

A május 1-jei munkaszüneti nappal hatásosan startolt a nyári előszezon Topolya községben, hogy aztán a csapadékos időszakot követően ismét fellendüljenek a látogatói statisztikák. Egy-egy forró hétvégén 4000 ember is megfordul a tavon – tudtuk meg Lovra Balázstól, Topolya Idegenforgalmi Szervezetének munkatársától, aki elmondta, hogy valamennyi jelentős községi rendezvény szervezéséből kivették a részüket.

Lovra Balázs (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lovra Balázs (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Köztársasági Statisztikai Hivatal szabadkai kirendeltsége szerint az idei év januárjától júniusig terjedő időszakban közel 2500 turista éjszakázott Topolyán, illetve a községben, amelyből a külföldiek aránya valamivel kevesebb volt. Az intézet további adataiból megtudhatjuk, hogy a látogatók összesen közel 6000 vendégéjszakát töltöttek a községben. Az év első felében a legvonzóbb célpontja egy-egy vendégnek Topolyán a zobnaticai lóversenypálya, illetve a vadászturizmus számított a legtöbb látogatóra, és a falvak kínálta rendezvények. Sok látogatót hozott a Vajdasági Vágta és a Múzeumok éjszakája is egyre feltörekvőbb, de a bácskossuthfalvi pálinka- és kocsonyafesztivál, a pannóniai Márk-napi találkozások, vagy a bajsai Préló az, ami jelentősen befolyásolta a statisztikai mutatókat, és külföldi látogatókat vonzott az év első felében – tudtuk meg Lovra Balázstól, aki elárulta azt is, hogy a szervezet valamennyi nagyobb rendezvény szervezéséből kiveszi a részét, illetve képviselteti magát.

– A Topolyai Nyár első állomása a Sinovi Severa Topolyai Motorosklub három napos találkozója volt, ez után pedig a sport-, és rekreációs foglalkozások népszerűsítése volt a célunk a fürdőzők körében. Minden héten más-más foglalkozást szerveztünk, így fitnesz-, aerobik-, cangoo-foglalkozásokkal csalogattuk az embereket, illetve ezzel is népszerűsíteni szerettük volna a sportszervezeteink tevékenységét. Az eseménysorozatok megszervezésének bizonyos költségeit a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztériumtól kapott támogatásnak köszönhetően tudjunk lebonyolítani. Így ebbe a rendezvénysorozatba tartozik az egyre népszerűbb Parasztolimipa, a hamarosan startoló Expo, és Mézkarnevál, illetve a november 4-ei Szármafesztivál, és az utána következő Téli varázs nevet viselő vásár is. Több más rendezvény megszervezésében is közreműködünk, így a Topolyai Gyermeknap, és a Nemzetközi Íjász és Kézműves találkozó lebonyolítása – nyilatkozta Lovra Balázs, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy az országszerte népszerű ajvárfőző karaván egyik helyszíne lesz az idén is Topolya, és már várják a főzni szándékozó csapatok jelentkezését. Múlt évben a bácskossuthfalvi Cicos Macos de la Ajvaros elnevezésű formáció bizonyult a legjobbnak, és méltó módon képviselte – az idegenforgalmi szervezet, és annak igazgatónője, Danica Vrekić kíséretében – a Sokobanján megszervezett döntőn Topolyát.

– Nagyobb számú vendéget váruk Topolyára a Mézkarnevál felvonulására, illetve Karamel és Željko Vasić koncertjére. Továbbá szeptember 16-án az átépített és felturbózott autók felvonulása is csalogató lehet. Ami még hátra van, és vendégeket vonz Topolyára, az a hamarosan a topolyai piac területén startoló Expó, amin egyebek mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselői is megjelennek, más külföldi kiállítókkal egyetemben – hallottuk az iroda munkatársától.

Lovra Balázs elmondta azt is, hogy Topolyán a tó kínálta kikapcsolódási lehetőségek is egyre népszerűbbek a helyi és a környező községekből érkezők számára. Egy-egy napos, meleg nyári héten átlagosan 5000 ember fordul meg a víz partján, a kimutatások alapján ez azt jelenti, hogy hétfőtől csütörtökig 1000, és hétvégi kánikulában akár 4000 is. A tó a községbeliek mellett a szabadkaiak, zomboriak körében népszerű fürdőzési helyszín, de vendégeink jelentős hányada érkezik például Újvidékről és a környékéről. Illetve vannak olyan külföldiek, akik átutazóként lakókocsival érkeznek megpihenni. Ebben az esetben – áramvezeték-bérlés okán – a tó körüli ügyintézésért felelős Telekrendezési Közvállalat illetékeséhez kell fordulni áram igénylése ügyén. Mint ahogy ez a szerv a felelős abban az esetben, ha valaki étel-ital értékesítéssel szeretne foglalkozni a parton.

Topolyán, illetve a falvakban megtekinthető érdekességek és fürdőhelyek és rendezvények mellett több állandó és időszakos tárlat is várja látogatóit, egyebek mellett a Topolyai Múzeum, a Tájház és a közelében megtalálható Kovács-bognárműhely. Az éjszakázókat a község területén elsősorban magánapartmanok várják, ezek közül többen nem hivatalosan működnek, ezért a statisztikai kimutatásokban nem szerepelnek, illetve még a bejegyzettek között is kevesen tartották eddig fontosnak, hogy csatlakozzanak az Idegenforgalmi Iroda hálózatába, pedig, mint azt Lovra Balázs hangsúlyozza, csupán egy formanyomtatvány kitöltésével az iroda segíthet a szálláshelyeik népszerűsítésében és a vendégtoborzásban.

Nyitókép: Lovra Balázs (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)