2024. április 26., péntek

Felújították a futaki aggok házát

Az Újvidéki Gerontológiai Központ felügyelete alatt működő, felnőtteket és idős személyeket ellátó, futaki aggok házát nemrégiben teljesen újjáépítették, berendezését korszerűsítették és pótolták.

A beruházás az újvidéki önkormányzat és a tartományi kormány együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg, most célszerűen kiépített, egyértelműen a rászorulók ideiglenes ellátására szakosodott központtá vált ez az intézmény. Olyan személyeket fogadnak tehát itt, akik hirtelen a társadalom margójára sodródnak, olyanokat, akiknek szociális veszélyeztetettségi mutatója az akkut jelzővel érzékeltethető.

Miloš Vučević polgármester és Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap Futakon jártak, részt vettek az otthon megnyitóünnepségén. A polgármester szerint a Központ felújítása még egy ékes bizonyítéka annak, hogy Újvidéket a szociális felelősségtudat szellemében vezetik, a rászorulók jövőjébe történő beruházás mindegyik politikai pártnak, irányzatnak egyformán érdeke. – Jó ötlet köré tömörültünk, és sikerült megvalósítanunk azt. Természetesen itt nem állunk meg, a tartományi és a köztársasági kormánnyal közösen továbbra is be fogunk ruházni a népjóléti intézményekbe, a szociális védelemnyújtás különböző nívóiba – nyilatkozta Vučević.

Az önkormányzat a rekonstrukció és a melléktevékenységek költségeiből 70 millió dinárt fedezett, noha a futaki otthon nem közvetlenül városi előjelű intézmény. Igor Mirović kormányfő emiatt köszönetet mondott az önkormányzatnak azért, mert városvezetőink felismerték a projektum jelentőségét, és a szükséges pénznek több mint a felét előteremtették.  – Kormányunk tavaly több mint 60 millió dinárt biztosított ennek az elképzelésnek a megvalósításához. Most, hogy megnyílt az aggok háza, belekezdünk a Gerontológiai Központ keretében lévő, ún. Régi kastély felújításába, ez talán most a legrégebbi, és a rászorulók ellátására legkevésbé alkalmas intézmény szociális segítségnyújtási rendszerünkben. Ennek az épületnek a rekonstrukcióját segíti majd az illetékes minisztérium is – jelentette be Mirović kormányfő a látogatás során.

A futaki aggok házának működését már hosszú évek óta a városi kasszából finanszírozzák. Ideiglenes szállást biztosít rászorulóknak, korábban 35 személy lakhatott itt, most, a kibővítést követően akár 60-an is beférnek.