2024. április 26., péntek

Sertések és juhok

Tapasztalatcsere szakemberek bevonásával, kiállítás és fajtabemutató a pacséri sertéskiállításon

A múlt évihez hasonlóan a sertések mellett a bárányok is szerepet kapnak a pacsériak augusztus végi, népszerű sertéskiállításán. A 11. alkalommal megszervezésre kerülő, szakmai tanácsadással, állatbemutatóval tarkított összejövetel színhelye ezúttal is a falu lóversenypályája melletti füves-fás tisztás lesz, tudtuk meg Miklós Józseftől, a főszervező Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnökétől.

Pillanatfelvétel az egyik korábbi sertéskiállításról (Herceg Elizabetta felvétele)

Pillanatfelvétel az egyik korábbi sertéskiállításról (Herceg Elizabetta felvétele)

Szakmai tanácsokkal szolgálnak majd vendégeink, így egyebek mellett várjuk majd az Újvidéki Egyetem képviselőit, és Predrag Ivančevićet, a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat állattenyésztési szakmunkatársát, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat igazgatóját, Josip Češljart és kollégáját, Vartus Szabolcsot. Továbbá vendégül látjuk majd a szerémségi felvásárlóinkat is, akikkel egyfajta közös megbeszélést, szakmai tapasztalatcserét szeretnénk elindítani a tenyésztőink bevonásával – nyilatkozta Miklós József, aki elmondta, hogy a rendezvény alkalmával egyre nagyobb szerepet kapnak a bárányok.

Az utóbbi időben mind jobban elterjedt a juhtenyésztés a vidékünkön. Múlt évben csak négy fajtát állítottunk ki, az idén ez egy kicsit több lesz. Láthatóak lesznek egyebek mellett a Romanov, ile de France bárányok, a Merino és a Suffolk fajta jellemzői, amiket a zentai szakavatott vendégeink közreműködésével igyekszünk majd ismertetni. A Tisza mentén ugyanis nagy hagyománya van a juhnak, és nagyobb  mennyiségben is foglalkoznak tenyésztéssel mint felénk – hallottuk a főszervezőtől.

A falubeliek és a szomszédos, illetve a távolabbi települések lakói lassan hozzászoknak a szakmai napunkhoz, és már előre jelentkeznek azok a szervezetek és magánszemélyek, akik nem szeretnének lemaradni az általában augusztus utolsó szombatjára időzített kiállításunkról és a sztapári tamburazenekarral kísért hangulatos bográcsfőzésről – tudtuk meg Miklós Józseftől, aki elmondta azt is, hogy szombaton 8 órától startol a rendezvény, és körülbelül 9 óráig tart a vendégek fogadása. Ezt követően felizzanak a bográcsok alatt a tűzrakások. Majd valamivel 9 után kezdődnek a nyilvános szakmai konzultációk, és a tapasztalatcserék körülbelül 11 óráig tartanak, 12-ig pedig a sertés- és juhfajta-bemutatók, és a mezőgazdasági gépek bemutatója is lezajlik. A pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete rendezvényének megszervezését a Tartományi Titkárság, Topolya község és Pacsér helyi közössége támogatja. A délutánig tartó rendezvényre a belépő díjtalan.