2024. április 26., péntek

Gumiabroncsgyárat építenek a kínaiak Nagybecskereken

Ezerötszáz személyt foglalkoztatnának

A kínai Sandong Linglong gumigyártó társaság jövőre elkezdi a nagybecskereki üzemének az építését, amire az önkormányzat 136 hektár területet bocsát rendelkezésre. A bejelentés szerint az üzemben 1500 dolgozó kap munkahelyet.

Bővül a nagybecskereki ipari övezet (Kecskés István felvétele)

Bővül a nagybecskereki ipari övezet (Kecskés István felvétele)

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere a újságíróknak kijelentette, hogy a tárgyalások a kínai partnerrel egy évig folytak, hangsúlyozva, hogy a város készen áll „az eddigi legnagyobb beruházás” megvalósítására. Mint mondta, a beruházó is kész Nagybecskerekre jönni és csaknem egymilliárd dolláros beruházást megvalósítani. Most a saját minisztériumuk jóváhagyására várnak, de remélhetőleg nem lesz semmilyen akadálya annak, hogy Nagybecskerekre jöjjenek.

A Sandong Linglong autógumi-gyártó társaság a napokban közölte, hogy Szerbiában egy 994,4 millió dolláros (870,4 millió euró) beruházást terveznek. A sajtóban megjelent hír mellé csatolták a kínai nyelven írt dokumentumot, amelyben Szerbiát jelölték meg a társaság külföldi beruházásának céljául. A szerbiai kormány és a nagybecskereki önkormányzat hónapokig tárgyalt a kínaiakkal, és a polgármester szavai szerint a „végkifejlethez ért a történet”. A tárgyalásokat személyesen Aleksandar Vučić államelnök koordinálta.

A polgármester szavai szerint a gyárcsarnok a nagybecskereki Délkelet ipari övezetben épül majd, amihez a város 136 hektárt bocsátott rendelkezésre. Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz, amelyben kiváló minőségű termékeket gyártanak majd, közben pedig a környezetvédelmi követelményeket is betartják. Évente 13,62 millió autógumi gyártását tervezik.