2024. május 5., vasárnap

Dél-Amerika is Szabadkára jön

Ma este tartják a 17. Interetno fesztivál hivatalos nyitóceremóniáját

Tegnap kezdődött az Interetno fesztivál Szabadkán, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szervez meg a Népkör Magyar Művelődési Központ. A rendezvénysorozatnak a Népkör székháza és a város főterén kialakított Etnopolis ad otthont. Már a délelőtti órákban a kiskorzót és a kék szökőkút környékét standok egész sora lepte el, ahol kézművesek és kereskedők kínálták portékáikat. Találhatunk itt fából készült játékokat, bőrdíszműves-termékeket és rongypokrócokat egyaránt. Aki megéhezett, az vásárolhat kürtöskalácsot vagy főtt kukoricát az ételárusoktól.

Tegnap a színpadot is felállították, amelyen Oroszországból, Magyarországból, Mexikóból, Kolumbiából, Panamából és Paraguayból érkezett táncegyüttesek fognak fellépni, és bemutatják néptáncukat. A hivatalos nyitóceremóniára és a vendégegyüttesek ünnepélyes bemutatására ma 20 órakor kerül sor a város főterén, azonban már tegnap délután látni lehetett néptáncosokat a színpadon, akik az elkövetkező napokban esedékes fellépéseikre a produkcióikat gyakorolták. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, ugyanis a fesztivál ideje alatt mindennap 15-től 18 óráig Aranykapu néven játszóház várja gyermekeket. A fesztiválon először Megvalósult csodák a Barkók földjén címmel Pálmai Ilka és Farkas Éva tart ma divatbemutatóval egybekötött előadást a Városháza előcsarnokában 17.30-tól.

A programok látogatása a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes, kivéve a Népkörben megrendezett fesztiválklubokat. Etnopolisban idén is megvásárolhatják a fesztivál védjegyének számító világútlevelet. Az útlevél birtokosa kedvezményeket kaphat egyes vásári termékekre, ingyenesen beléphet a fesztiválklub programjaira, nyereményjátékban vesz részt, emellett az útlevél tartalmazza a fesztivál műsorát és a táncegyüttesek leírását. A fesztivál vasárnap este ér véget.