2024. április 26., péntek

Visszaállítják a sorkatonai szolgálatot?

Egyesek szerint elfogadhatatlan már az ötlet felvetése is, mások szerint azonban erre van szükség a hadsereg erősítése érdekében

Fontolóra veszi a szerb állam, hogy 2020-tól vagy 2021-től ismét bevezesse a kötelező sorkatonai szolgálatot. Aleksandar Vučić államelnök a minap úgy fogalmazott, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat 3 vagy 6 hónapon át tartana, az egyéves periódust nem fontolgatják, mert azt túl hosszúnak tekintik. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy most minden a védelmi minisztériumtól és az időközben elvégzett becslésektől függ. Az is kérdés, hogy lesz-e elegendő pénz az államkasszában egy ilyen terv végrehajtásához. Egyelőre még semmilyen döntés nem született, jegyezte meg újságírói kérdésre válaszolva Vučić.
Az államfő arról is szólt, hogy bizonyos előnyökkel rendelkeznének mindazok, akik eleget tennének az állam felhívásának és letöltenék a kötelező katonai szolgálatot. Elsősorban a munkahelyszerzés terén mutatkoznának meg ezek az előnyök.

SZÓ SEM LEHET RÓLA!

Aleksandar Vučić kijelentését követően számos reakció látott napvilágot a kérdéssel kapcsolatban. Saša Janković, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke úgy vélekedett, hogy az államfő és Aleksandar Vulin védelmi miniszter minden erejükkel azon dolgoznak, hogy aláássák a szerb katonaságnak és a védelmi rendszernek a tekintélyét. Véleménye szerint teljesen értelmetlen mindenféle vita bármilyen kérdéssel kapcsolatban a két politikussal, mert Vučić és Vulin a katonaságról és a katonai–civil kapcsolatokról olyan hangnemben beszél, hogy az nem ad teret semmilyen szakmai vitának sem. A mozgalom vezetője szerint az állam katonasága és védelmi rendszere átszervezésre szorul, melynek középpontjában ismét a polgárnak kell állnia, jelentette ki Janković.

A Liberális Demokrata Párt azon az állásponton van, hogy szóba sem jöhet a sorkatonai szolgálatnak a visszaállítása. Az LDP véleménye szerint Szerbiának meglehetősen rossz tapasztalatai vannak a múltból a sorkatonasággal kapcsolatban, a szolgálat igen rossz hatással volt azokra, akik nem szerettek volna a hadsereg kötelékébe vonulni. A párt szerint téves magának a szolgálat bevezetésének a gondolata is. Egy 21. századi államnak nem szabad ekképpen befolyásolnia a fiatalok életét és boldogulását, állapította meg a párt a kiadott közleményben.

NEM TISZTELJÜK AZ ÁLLAMOT ELÉGGÉ

Aleksandar Radić katonai elemző szerint jó ötletnek számít a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása, az csak pozitívumot hozhat a társadalomnak. Álláspontját magyarázva elmondta, a sorkatonai szolgálat az egyedüli mechanizmusa annak, hogy a fiatalabb generációkban kialakuljon egyfajta kötődés az állam iránt. Radić kifejtette, mindig is óriási gondot jelentett az egyén viszonya az államhoz, vagy egyszerűbben fogalmazva: megállapítható az, hogy az emberek nem tisztelik kellőképpen az országot. Minden egyes eddigi háborúban a nép erejétől, a mobilizáció sikerétől függött a hadsereg ereje, s a katonaság jelenleg is az elöregedett tartalékállománytól függne hasonló helyzetben. Az elemző véleménye szerint három hónap túl kevés lenne arra, hogy a fiatalok megfelelő és használható kiképzést kapjanak, de a féléves sorkatonai szolgálat már elfogadható időtartamnak bizonyulna.

SORKATONAI SZOLGÁLAT, MODERN FELTÉTELEKKEL

Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztési miniszter teljes támogatásáról biztosította Aleksandar Vučić kijelentésének tartalmát, és arról beszélt, hogy amennyiben erős Szerbiát szeretnénk, annak erős katonaságra is szüksége van, ez utóbbihoz pedig a sorkatonai szolgálat bevezetése szükséges. Úgy vélekedett, hogy 2010-ben nagy hibát követett el az ország, amikor törölte a kötelező sorkatonai szolgálatot azoknak a javaslatára, akik a NATO-ba szerették volna vezetni az országot.

Hasonló nézeteket vallott Dragan Paskaš, Szerbia és Montenegró hadseregének egykori vezérkari főnöke is, és elérkezettnek látja az időt arra, hogy Szerbia újragondolja a sorkatonai szolgálat felszámolásáról szóló korábbi határozatát. Személy szerint a 6 hónapos szolgálati időt tartja a legmegfelelőbbnek, szabad hétvégékkel és kötelező kaszárnyai képzések, például informatikai és idegen nyelvi órák mellett. Az új sorkatonai szolgálatnak szerinte modernnek, a kor szelleméhez igazodónak kellene lennie. Nem szabad megengedni azt, hogy a kaszárnyában eltöltött hónapok időpazarlásnak számítsanak, vélekedett.