2024. április 26., péntek

GMO-botrány Macedóniában

Szerbiából érkezett a génmódosított szójabab?

Génkezelt szójából készült nagy mennyiségű élelmiszert talált a macedóniai Élelmiszer- és Állategészségügyi Ügynökség (AHV). Az egy tonna szójasziromnak és szójaszeletnek több mint a felét az ismert macedóniai egészségesélelmiszer-gyártó, a Vitalija dobta piacra. Az AHV közleménye szerint a génmódosított szója szerbiai eredetű, pontosabban a Victoria csoporthoz tartozó óbecsei Sojaproteinből származik – írja a Politika.

A macedón Élelmiszer- és Állategészségügyi Ügynökség azt közölte honlapján, hogy az élelmiszerek GMO-tartalmát megerősítette a hivatalos európai uniós laboratóriumi felülvizsgálat is. Ezt követően Macedónia-szerte átfogó ellenőrzés következett, az inspektorok elsősorban a legnagyobb élelmiszer-termelőket keresték fel, köztük a kočani rizstermesztőket.

A Vitalija visszautasítja a vádakat, azzal érvel, hogy „a szóját a jó hírnévnek örvendő szerbiai Sojaproteintől” vásárolja, amely pedig Európa egyik legnagyobb, GMO-mentes szóját termelő vállalata.

A Victoria Group és a Sojaprotein illetékesei azt állítják, hogy termékeik kizárólag GMO-mentes, legalább 99,9 százalékban tiszta, illetve legfeljebb 0,1 százalékban modifikált tartalmú szójából készülnek, ami jóval alatta van a szerbiai és az európai uniós szabályokba foglalt értékeknek. Szerbiában, mint ismeretes, GMO-tilalom van. A mezőgazdasági minisztériumban a Politikának azt nyilatkozták, hogy kivizsgálják a macedóniai ügynökség állításait, eddig azonban hivatalos értesítést nem kaptak, s arról sincs tudomásuk, hogy szerbiai szójababot visszaküldtek volna Macedóniából.